Новини

Празник на занаятите и изкуствата ще има в Боровец от 19 до 21 юли

Тридневен празник, посветен на традиционните занаяти и изкуства, ще предложи Боровец на своите гости в дните около Илинден – на 19, 20 и 21 юли – петък, събота и неделя.
Празникът се организира от Съюза на хотелиерите в курорта с подкрепата на Община Самоков и е част от по-богатия това лято културен календар на Боровец.
В специални шатри майстори от Националната занаятчийска камара и от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите /АРИЗ-7/ ще покажат изложба-базар на традиционни български занаяти.
В работилница „Седянка” тайните на плъстенето на вълна, изработката на калоферска дантела и българска бродерия ще бъдат демонстрирани от майсторките Емилия Начева, Тоня Григорова и Ани Йовева. Там и всеки посетител ще може да опита сръчността си.
В петък майсторката от АРИЗ-7 Мариета Недкова, носител на наградата „Пазител на традициите” за 2011 г., ще учи мераклиите как се плъсти вълна. Майстор-грънчарят Димитър Терзиев пък ще покаже как се изработват керамични изделия на автентично грънчалско колело.
Своеобразен талисман на тридневния празник ще бъде огромна двуметрова лъжица, изработена от скулптора Павел Койчев за начинанието „Пазител на традициите”, организирано от АРИЗ-7. От асоциацията ще приготвят за гостите и погачи с късмети.
Специален гост на празника ще бъде майсторът-фотограф Алберто Стайков. Той ще ръководи работилницата „Фотография за всички” в събота, на 20 юли, в хотел „Ела”. През трите празнични дни трите дни пак там ще може да се види и изложбата на Стайков „Метаморфози”. Организаторите поясниха, че тя ще съдържа и тактилни карти, предназначени специално за незрящи хора, както и видео материал.
В хотел „Самоков” пък ще може да се види пътуващата фотоизложба „Пазител на традициите” с фотоси, изобразяващи фолклорни обичаи.
Свеж щрих в програмата ще внесе в петък вечерта, на 19 юли, театралната постановка на открито „Сводници” от Иво Сиромахов – дело на младежката театрална студия към самоковското читалище–паметник “Отец Паисий”.
В съботната вечер пък ще бъде концертът на прочутия фолклорен изпълнител Николай Славеев. Ще се надиграват и самодейни фолклорни състави от цялата страна.

Leave a Reply