Култура, Кухня, Новини, Туризъм

Празник на зелника и… виното

Снимка: авторът

Традиционният празник на баницата и зелника, както и на тазгодишното младо вино, събра на хижа „Гергиница” в подножието на Рила, в курорта Долна баня, десетки запалени планинари от местното туристическо дружество „Ибър”. Гостуваха им млади туристи от Костенец и приятели от столицата.
Всички бяха поздравени от председателя на домакините инж. Йордан Съботинов. След това на преден план излязоха специалистите от двете журита, които дегустираха едновременно червеното вино и опитаха от вкусните баници и зелници.
Общо 15 бяха мераклиите за призовите награди в двете категории, но в крайна сметка сред победителите се наредиха: Ирина Гаджанова, Иван Якимов, Лиляна Иванчева, Методи Благов, Елена Сухарева, Георги Мавров и Снежана Тренева.
На празничната трапеза всички опитаха от кулинарните изкушения и вдигнаха наздравица с чаша вино.
Песни и хора изпълниха планинския дом. Хубавото есенно време туристите използваха за разходка и излет сред красивата природа.
Туристическата проява бе посветена на 110-годишнината от основаването на долнобанското дружество. Финалът на юбилейните прояви ще бъде в навечерието на коледно-новогодишните празници, когато ще бъде чествана и 40-годишнината от построяването на първата високопланинска хижа „Венетица” в Североизточна Рила и ще бъде тържествено закрита туристическата година.

Любомир Кузев

Leave a Reply