Култура, Новини, Шарен свят

Празник на левурдата

Снимка: авторът

В навечерието на 110-годишнината от създаването на туристическо дружество „Ибър” – Долна баня планинарите от рилския град отбелязаха станалия вече традиционен празник на левурдата – дивия чесън. В деня на здравето и хубавия християнски празник Лазаровден в пролетния съботен се оживиха пътеките към рилската местност „Койчо Тарлъ” над курорта Долна баня, където деца, младежи и възрастни дойдоха, за да си наберат от ароматното растение. Долнобанската виагра, както я наричат местните хора, е доста предпочитана подправка към пролетната салата за трапезата в тези празнични дни.
Полезното с приятното съчетаха в този ден малките и големите долнобански туристи, като групата след като напълни раниците с вкусната левурда се отправи в поход в дебрите на Рила към радуилския параклис „Свети Спас”. Запалиха свещ за здраве и се помолиха за щастливи дни през годината. След кратка почивка и подкрепа с някой и друг сандвич, зазвуча лазарска песен и се люшна празнично хоро на поляната пред Светата обител.
По обратния маршрут туристите бързо слязоха до хижа „Гергиница” в подножието на планината, където се присъединиха още планинари към групата за празника.
Тук всички похапнаха от направената зелена салата, вкусния боб или леща и вдигнаха наздравица.
Туристите бяха поздравени от председателя на дружеството инж. Йордан Съботинов с традиционният празник на левурдата, като си пожелаха здраве и весели Великденски празници до деня на тържественото честване на 110-годишнитата от полагане основите на първото в Софийско селско планинарско дружество и едно от първите в страната.

Любомир КУЗЕВ

1 Comment

  1. искрено много се радвам на такива събития – изпълват ми сърцето като прочета за нещо такова – дано да има повече

Leave a Reply