Култура, Новини

Празник на младите творци

Снимка: Пламен Лобутов

На фестивал за съвременното изкуство бе домакин Самоков на 20 април. На централния площад „Захарий Зограф” бяха разположени три мобилни студия – пространства за изложби, за съвременен театър, танцови спектакли, концерти на живо и за срещи /„Творческа работилница”/.
Ръководител и продуцент на проекта е артистът Стефан Щерев. В програмата в Самоков заедно с гостите-професионалисти участваха и над 80 млади местни творци от различни сфери на изкуството. Подредена бе и изложба на школа „Зографче” с ръководител Маргарита Кьосева.
Свои почитатели имаше и младежкият концерт, състоял се вечерта на площада.
Както споделиха гостите, мобилните студия са пътуваща арт платформа, едно динамично средство за изява на творци-новатори и за общуване с изкуството. Така се създават и възможности за установяване на по-преки контакти между гостуващи и местни творци и самата публика.
В работната група по проекта са включени млади артисти, художници, фотографи. Предвидено да се посетят още Радомир и Ихтиман и да се използва и тяхната градска среда за подобни артистични изяви.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство и съвременни изкуства” на ФМ ЕИП 2009-2014 г. Безвъзмездното финансиране е на стойност 84 977,76 евро.

Евгения Попова

Leave a Reply