Празник на песента

Хор „Рилска песен“

В своеобразен празник на хоровото изкуство се превърна съвместният концерт на смесените хорове „Рилска песен” при читалище-паметник „Отец Паисий” и „Ален мак” при читалище „Никола Вапцаров” в Благоевград, състоял се в самоковското читалище на 27 юни.
Нашите хористи се представиха отлично под диригентството на Иван Янков и съпровод на Борис Георгиев. Според запознати хорът „набира скорост” след неотдавнашното си възстановяване и се подготвя успешно за честването на вековния си юбилей през следващата година.
Гостите от съседния областен център, носители на доста награди, вдигнаха високо летвата с вокалните си възможности, хубавата ансамблова съчетаност на мъжки и женски гласове и силно сценично присъствие. Чест е за самоковската сцена присъствието на подобни колективи. Не случайно аплодисментите на публиката, изпълнила салона, често преминаваха в овации.
Главен диригент на „Ален мак” бе Христо Велев, а диригент – Йоланта Лазарова.
Под ръководството на своите диригенти накрая двата хора вдигнаха публиката на крака със съвместното си изпълнение на „Родна песен нас навек ни свързва” и „На многая лета”.
От името на домакините председателят на читалищното настоятелство Стоян Пашов благодари сърдечно на двата състава и ги дари с разкошни кошници цветя.
В началото на юни самоковските хористи под диригентството на Иван Янков гостуваха в Благоевград. Сега техните колеги им върнаха визитата. Общо бе мнението, че подобни контакти и посещения обогатяват участниците в съставите, а се посрещат, както се видя, радушно и от самите зрители и слушатели.

Тодор Попов

Хор „Ален Мак“

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*