Други, Зимни спортове, Новини, Спорт

Празник на спорта с професор и звездни състезатели в зала “Самоков”

В зала “Самоков” на 20 април шестваше младостта в един наистина запомнящ се празник на спорта.
Сред присъстващите бяха известните самоковски спортисти Красимир Анев, европейски шампион по биатлон, и Владимир Зографски, световен шампион за младежи в ски скока.
Кметът Владимир Георгиев приветства участниците и изтъкна, че спортът прави младите хора по-здрави и по-дисциплинирани, а именити състезатели като Анев и Зографски най-добре могат да мотивират децата и юношите за спортуване и постигане на високи резултати.
Стартът бе даден с игри под надслов “Бързи, смели, ловки”, в които участваха 6 отбора от началните класове на училищата “Отец Паисий”, “Неофит Рилски”, “Св. св. Кирил и Методий”, “Митрополит Авксентий Велешки”, “Станислав Доспевски” и “Христо Максимов”. При по-големите победиха учениците от “Ст. Доспевски”, следвани от отборите на “Митр. Авкс. Велешки” и “Отец Паисий”. При по-малките пък над всички бе тимът на “Митр. Авкс. Велешки”, следван от съставите на “Св. св. Кирил и Методий” и “Ст. Доспевски”.
Туристическа щафета се проведе в две групи – за деца от началните класове и за ученици от прогимназията. Младите хора показаха как могат да се ориентират, да оказват първа помощ и да опазват околната среда. При по-малките, където участва и отбор на ОУ “Димчо Дебелянов” от Говедарци, първи бе тимът на „Митр. Авкс. Велешки”, а втори и трети – представителите на „Ст. Доспевски” и “Св. св. Кирил и Методий”. И при участниците от прогимназиите начело излязоха учениците от “Митр. Авкс. Велешки” с подгласници връстниците си от “Н. Рилски” и “Хр. Максимов”.


В паузите между игрите присъстващите можаха да видят как се подготвят скиори и лекоатлети. Краси Анев беше донесъл и пушката, която тази зима му донесе европейската титла. Схватки по киокушин карате показаха възпитаници на самоковския клуб “Сатори”. Възпитаници на Националната спортна академия „Васил Левски” пък демонстрираха елементи от таекуондо и стрелба с лък. Така учениците не само показаха своята физическа и техническа подготовка, но и се запознаха с различни видове спорт.
Призьорите бяха наградени от председателя на Общото събрание на НСА проф. Лозан Митев, от старши експерта към Регионалното управление на образованието в Софийска област Десислава Илиева и от Влади Зографски.
На финала поздрав към гости и участници отправиха участниците в танцова формация “Самодивче” към ОУ “Митр. Авксентий Велешки”.
Организатори на празника бяха Община Самоков, Регионалното управление на образованието и Националната спортна академия.

Leave a Reply