Празник на фолклора в училище

С чудесна изложба завърши на 8 юни в ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” работата по проекта “Да развием шарената черга”, осъществяван през учебната 2011-2012 година.
Във фоайето на училището учениците представиха изработени от самите тях сувенири, картички, прекрасни рисунки върху стъкло, коприна.
Директорката на учебното заведение Ирена Коцева поздрави участниците в проекта за изработеното от тях в арт работилниците и им пожела и в бъдеще да доказват, че ръцете им могат всичко.
Преди това, на празничен концерт под надслов “От извора се пие на колене”, участниците в проекта представиха традициите на различните етноси в града ни. Възпитаниците на полудневната детска градина пък заслужиха бурните аплодисменти на публиката за китката си народни приказки. Четвъртокласници пяха и танцуваха, а учениците от прогимназията представиха обичаи, свързани с празниците Лазаровден, Цветница и Гергьовден. С изпълнение на български и ромски песни момичетата и момчетата от вокална група “Лазарица” очароваха своите слушатели и зрители.
На тържеството на 8 юни ръководителката на проекта Славея Петрунова връчи награди на 36 участници в празничния концерт и на 25 ученика, изработили предмети за изложбата, като им пожела да продължават да работят и да постигат нови успехи.
По време на учебната година учениците са се запознали с културните традиции на различните етноси в Самоков. Научили са български и ромски приказки, песни и танци под ръководството на своите учители Даниела Георгиева, Катя Кирова и Евелина Николова.
Целта на проекта е била да се представи културното многообразие в страната и района ни и да се подпомогне възпитанието на учениците в дух на толерантност и другарство, като се преодоляват дискриминацията и сегрегацията. Общите усилия са дали резултат.
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на ЦОИДЕУМ /Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства/.

Е. Иванова
С. Петрунова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*