Живот, Култура, Новини

Празниците, които ни липсваха

Magdena Beli IskarВ днешното особено време, когато често нито делникът ни е плодоносен като истински делник, нито празникът ти дава истинска наслада, възкръсването на Чакъровите празници е своеобразен позитивен прецедент.

Двете денонощия тържества на поляните над митичния Карагьол преди броени дни показаха, че точно такива празници са ни липсвали. Празници, в които обикновеният човек да се почувства не просто присъстващ, а участник – да съпреживее музиката и танците, сам да запее и да се хване на хорото, да му се вдигне разнебитения от мизерното всекидневие дух с показаните оригинални „живи картини”, да погледа, а защо не и да запали хайдушкия огън, да чуе как топчето ще гръмне и да види как майсторски млади мъже мерят силите си на тепиха, да опита вкусния курбан сред прекрасната крайискърска природа…

Наистина добри думи заслужават инициаторите и организаторите от новосъздадения патриотичен клуб „Чакър войвода”, общинската управа и всички фирми, организации и хора, оказали подкрепа на родолюбивото начинание.

Нека ги има Чакъровите празници и дано се провеждат те вече всяка година, след като цяло десетилетие бяха в забвение.

Разбира се, при едни бъдещи „издания” на тези тържества сигурно те ще се организират по-отрано и още по-добре. Има нужда голямата поляна да придобие по-хубав вид, без това да води непременно до сеч на дървета и храсти. Редно е близката чешмичка, която преди 3-4 десетилетия замести дотогавашния кладенец, да се обнови, а пространството около нея да се благоустрои, да се съградят нови пейки, евентуално беседки и маси, цветя да украсят морената на Чакъра, а защо не и паметника му в центъра на града ни.

Има нужда и от указателни табели не само по шосето, а и на няколко места по пътеката през Лаго, защото не всеки знае къде е бил някогашният стан на Самоковския барон.

Освен това традиционното време за тези празници е през юни или юли, на удобни дати през почивните дни, когато по възможност няма други подобни големи масови изяви в Самоков и района.

Придаването на траен характер на тържествата, включването им в културния календар на Общината и по-продължителната им подготовка неминуемо ще привлекат и повече посетители.

Наши съграждани от средното и по-старите поколения си спомниха и хората, станали инициатори и организатори на първите Чакърови празници на това историческо място в средата на 70-те години на миналия век. Родолюбците Димитър Явричев, Борислав Даганов, Иван Турлаков, Методи Паунов, Славчо Димитров, Христо Субев /възможно е и да  пропускам някои/ си отидоха вече от този свят, но имената и патриотичното им дело не бива да потъват в забвение. Може би е полезно на подходящо място край поляните да се постави скромен паметен знак, на който да се изпишат имената на тези самоковци, прегърнали и първи осъществили идеята през далечната вече 1975 г.

Възможно е и включването в програмата на тържествата на стари самоковски игри, както и на други прояви, които допълнително биха дообогатили своеобразния празник.

Чакъровите празници са един чудесен повод всички самоковци да се почувстваме членове на една общност, която има не само минало и настояще, но и бъдеще.

Тодор Попов

Leave a Reply