Празници в Говедарци

С празници Говедарци – най-голямото село в общината, изпрати старата и посрещна новата година.
Още преди Коледа учениците от местното ОУ “Димчо Дебелянов” честваха празника. Децата от началните класове, подготвени от своите учители, и клуб “Слово” с ръководител г-жа Петрова поднесоха богата програма с песни, танци и смях. На другия ден играха и пяха около елхата малчуганите от детска градина “Незабравка”. Коледарчетата наричаха за здраве и берекет, а Дядо Коледа раздаде на всички подаръци.
Новогодишният концерт мина при препълнен салон. Жителите и гостите на селото останаха възхитени от изпълненията на женската и мъжката певческа група, на децата-танцьори и на младежкия танцов състав “Рилска магия”, на квинтет “Китка” и на участниците в клуб ”Слово”. Малката Елена Кметска поздрави всички със стихотворение, а кметът Бойчо Шуманов пожела новата година да е по-добра.
Вечерта на 31 декември на площада се изви традиционното Васильовско хоро, поведено, както е обичаят, от мома. На Богоявление – 6 януари, в църквата при Аязмото се отслужиха празнична литургия и водосвет. Въпреки лошото време и големия сняг не бе подминат и обичаят Топеница навръх Ивановден – 7 януари.
В библиотеката на читалище “Христо Ботев-1928” се състоя и среща с учениците от седми клас в чест на 164-годишнината от рождението на гениалния поет и революционер. Децата с помощта на своята учителка по литература – г-жа Стоянова, бяха подготвили справка за живота и дейността на Ботев, рецитираха и негови стихове. Дългогодишният читалищен деятел Върбан Игнатов пък изнесе цял рецитал с откъси от стихотворения на своя любим поет. Секретарката на читалището Спаска Костова и библиотекарката Ася Даргова запознаха учениците с малко познати факти от живота на Хр. Ботев. Гордост за всички трябва да бъде и участието в Ботевата чета на двама самоковци. Такива срещи трябва да станат традиция – Ботев заслужава да бъде препрочитан и преоткриван и в днешното кризисно време.
Тържествата в Говедарци продължават с честването на 21 януари на Деня на родилната помощ /Бабинден/ с участието на читалищните състави.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*