Култура, Новини, Шарен свят

Празници в Долна баня

По случай 3 март в читалище “Рила” в Долна баня се състоя празничен концерт с участието на състава за народни танци с ръководител Даниела Стоилова, състава за модерни танци на Радостина Велчева и театралната формация с ръководител Маргарита Стефанова.
Приветствия поднесоха кметът на Долна баня Владимир Джамбазов и председателката на местния парламент Лиляна Драганова.
Под звуците на „Мила Родино” тържествено бе издигнато националното знаме пред сградата на Общината. На паметните плочи на читалището бяха поставени цветя в знак на признателност. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите руски воини в Освободителната война и на 13-те опълченци от Долна баня.
От много къщи в града на този ден се вееха родните трибагреници.
Междувременно читалище “Рила” проведе общо събрание. Отчет за работата през 2011 г. изнесе секретарката на читалището Маргарита Стефанова. Приети бяха бюджет и план за работа през тази година.
По случай 105 години от рождението на Емилиян Станев в читалнята на библиотеката към читалището бе подреден кът с творби на писателя.
Навръх 1 март читалнята пък бе гостоприемен домакин на малките долнобанчета – ученици от първи и втори клас на СОУ “Неофит Рилски”. Венета Стринска се превъплъти в ролята на Баба Марта. На всички деца бяха подарени красиви мартеници и лакомства. С интерес малките ученици чуха приказката за Баба Марта и българската народна приказка „Който не работи, не трябва да яде”. После малчуганите рецитираха стихчета, пяха любими песни и споделиха кой какъв ще стане, като порасне голям.
На часовниковата кула в града по традиция бе спусната голяма мартеница. Тя ще бъде прибрана с идването на първите щъркели.

Любомир Кузев

Leave a Reply