Празници за възрастните хора от Клуба на пенсионера в III и IV квартал

Снимка: http://bulgariatravel.org/

През есента ценим още повече слънчевите дни и часове. По този повод Управителният съвет на Клуба на пенсионера при ІІІ и ІV квартал организира две екскурзии за своите членове.
На 11 октомври 70 човека потеглихме с два автобуса за Петрич, Самуиловата крепост и Рупите. Още в началото, рано сутринта, се оформи музикална група от добре изявени певци в лицето на Гинка, Генето, Цецка, Мимето, Пепка, Снежка, Ваня, Еми, Юлето, Данка, Валя, Петранка и др. След почивка в Благоевград продължихме пак с патриотичните песни.
При Самуиловата крепост ни посрещна млада вежлива екскурзоводка – Елена Априлова. Тя ни запозна с историята и с решението на цар Самуил да укрепи тази теснина и да прегради достъпа на византийския император Василий ІІ при днешното село Ключ. Сложната система от съоръжения – ровове и огради – характерни елементи на българското военно-укрепително дело през ранносредновековната епоха, по същество е и универсална отбранителна техника, позната по различни земи.
Крепостта е съградена при управлението на Самуил (от 997 г. до 1014 г.) и неговите войни с Византийската империя. Смята се, че в близост до тази крепост през 1014 г. се е провела известната битка при с. Ключ, когато Василий II пленява и след това ослепява 14 хил. български воини. Заради това злодеяние императорът е наречен „Българоубиец”.
Освен крепостта тук можете да разгледате 13 малки землянки и една по-голяма, както и останките от някогашната наблюдателна кула. Над тях е изградена панорамна площадка с мемориална композиция и музейна зала. Централна фигура в композицията е бронзовият паметник на цар Самуил, изработен от скулптора Борис Гондов. Владетелят е представен съкрушен от болката при вида на ослепените си войници. От двете страни на царя на пана са изобразени релефи на самите воини.
По обратния път първо посетихме топлия и обновен Петрич, разположен в полите на Беласица. В горещия есенен ден всеки сам реши къде да се разходи и разхлади – в търговската централна част, в парка, край къщата-музей на Баба Ванга.
Рупите е благославено място, което вдъхновява и зарежда позитивно. Красивата природа ражда силна енергия. Бяхме там непосредствено преди храмовия празник на черквата „Св. Петка Българска“. Голяма част от групата ни разгледа музея, изслуша автентичния запис на Ванга за случки от житейския й път. Други пък останаха да се насладят на тишината в парка. Някои посещаваха това свято място за първи път и останаха изключително впечатлени и одухотворени.
Манастирският комплекс тук е разположен в полукръг около храма. Целта е била при посещението си тук хората да отсядат заради тишината, лечебните горещи извори и себевглъбяването, на което особено е държала Ванга. От храма на ясновидката се вижда големият мемориален кръст с размери 40 на 30 метра, вграден в планината Кожух.
На тръгване си пожелахме да посетим отново тази прекрасна местност, която ни зарежда с толкова вяра и оптимизъм!
Само няколко дни след това невероятно изживяване, на 14 октомври – Петковден, ръководството на клуба ни организира посещение в Белчин, на средновековния храм „Св. Петка“, който се намира в подножието на хълма Св. Спас. Тук по традиция се организира тържество с курбан и фолклорна програма, придобило популярност благодарение на местното кметство и на инициативата на ктиторите – строителният предприемач Симеон Пашов, родом от Белчин, и двамата му синове, фондация „Възраждане на Белчин“ и църковното настоятелство на храма.
Общо 65 души, организирани от председателката на клуба Зорничка Матина, пристигнахме рано сутринта в Белчин. Посетихме черквата, а през останалото време се наслаждавахме на богатата фолклорна програма, изпълненията на детската вокалната група „Белчинче“ и женската певческа група за автентичен фолклор към местното читалище „Светлина”, както и на гостуващата мъжка фолклорна група „Огражденска четворка“. Членовете на клуба се хванаха на хорото и пригласяха на певците.
На присъстващите организаторите подариха новоиздадената стихосбирка на Дарина Дерилова от Белчин. Взехме участие и в конкурса за най-добра домашна баница и пита. С интерес проследихме и демонстрацията на живо с точена и теглена баница. Приятна изненада предизвика демонстрацията с изпичане в подница на жар, специално организирана на място. За всички имаше и телешки курбан.
Част от групата ни се изкачи и до възстановената крепост Цари мали град. Организаторите се бяха постарали всички гости да се чувстват наистина като на праазник сред красивата природа.
Разказваме тези преживявания, защото какво ни остава на нас, пенсионерите – да се молим за добро здраве и приятно, сред хора, да изживяваме дните си, да не забравяме своите корени и прекрасните родни традиции и исторически ценности!

От името на членовете на Клуба на пенсионера в ІІІ и ІV квартал – Управителен съвет с председател Зорничка Матина и Контролен орган

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*