Празнувахме Деня на поезията, музиката и възрастните хора

Снимка: архив

Първи октомври – Денят на поезията, музиката и възрастните хора, бе честван и в Руски клуб “Никола Даскалов”. Специален гост бе Райна Бакрачева, приятел на клуба и поет по душа.
Посрещната особено топло, тя бързо и  щедро внесе сред присъстващите своите бодрост, жизнерадост и оптимизъм, с които е пребогата. Силни  положителни емоции предизвикаха и стиховете й, които прочете с много чувства – весело или с “буца в гърлото”, просълзена. И всички те – основно посветени на любимата й творческа тема – любовта – любовта към майката, към любимия, към природата, към животните…
Затова не случайни са и имената на стихосбирките й – вече единадесет, с които тя запозна слушателите си – “Вик от сърцето”, “С музика от шепота на звездите”, “От пътя, извървян с обич”, “Огънче в сърцето гори”, “Любов неукротима”, “Любовта е…”, “Жажда за любов”, “Багрите на любовта”… Затова и в едно от посвещенията си към поетесата нейна бивша учителка е написала: “…в стиховете на Райна тупти сърцето на цялата вселена”.
А ето и едно от откровенията на Бакрачева не в стихове: “Любовта е тази магия, чрез която сме способни да се наслаждаваме на вълшебствата от хубавата музика, на изгрева и залеза на слънцето, на чуруликащите птици в двора и гората, на ромона на бистрото поточе в планината, на онзи неукротим порив на вятъра, който ни отнася понякога в чудни, прекрасни светове на спокойствие и тишина. Тя ни държи с невидима златна нишка с онзи, без когото не можем да се събудим, не можем да мечтаем и не можем да творим. Душата и сърцето го искат искрено и властно.”
Бакрачева сподели и свои житейски мъдрости. Като човек и творец я поддържат и й дават сили закалката още от дете да се справя с всякакъв вид труд и трудности; сегашната й непрестанна работа в голямата домашна градина; широко отворените очи, с които продължава да възприема света, търсейки доброто и честността; будната й обществена съвест.
Тя подари на домакините на срещата 30 свои книги, а членовете на клуба й благодариха за настроението, с което ги зареди, и я дариха с цвете и клубни сувенири.
В този ден на двете творческо-артистични музи цвете получиха и поетите сред членовете на клуба – Виолета Кинова и Димитрина Божилова, неуморният акордеонист Петко Димитров, ентусиастите Пенка Пенчева – рецитатор на стихотворения, и Венци Йончев – неизменният музикален оформител на клубните събития, сега и рожденник-юбиляр.

Спаска Александрова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*