Новини, Шарен свят

Преглеждат безплатно здравно неосигурени в Седми квартал

Кметът Владимир Георгиев разговаря със здравните медиатори Георги Николов, Камелия Методиева и шефката на фирмата д-р Николова

Специалисти от медицински център „Лора”, във връзка със спечелен проект на здравното министерство, започнаха в четвъртък, на 10 октомври, безплатни профилактични прегледи на здравно неосигурени от ромски произход и на хора със затруднен достъп до лечебни заведения. Прегледите се извършват в двора на НУ „Д-р Петър Берон” в Седми квартал.
Пет мобилни кабинета, разположени в големи камиони, обслужваха желаещите в първия ден от кампанията. На място се извършват прегледи от акушер-гинеколог и педиатър; ехографско и мамографско изследване, както и клинично-лабораторни изследвания – пълна кръвна картина.
„Спряхме се на вашия град благодарение на изключителното съдействие на ръководствата на Община Самоков, НУ „Д-р Петър Берон” и здравните медиатори в ромския квартал. Ще останем тук до края на октомври и се надявам до тогава всички желаещи да бъдат прегледани. След края на кампанията ще обявим и резултатите от изследванията”, заяви д-р Николова, управител на фирмата-изпълнител по програмата.
Само един ден отнема на медицинския екип да проучи данните от взетите проби на клиентите и да им съобщи резултатите.
Директорката на НУ „Д-р Петър Берон” Милка Ничева каза, че от учебното заведение помагат с каквото могат на здравния център.
„Чрез нашите ученици успяхме да разгласим за прегледите в квартала и, както виждате, дворът ни е пълен. Като цяло кампанията се радва на сериозен интерес – над 500 души са само предварително записаните, а мнозина идват и без уречен час. Това показва, че ромите започват все повече да се интересуват от здравето си. На опашките пред кабинетите пък няма безредици, всеки чака реда си и спазва дисциплината. Явно има напредък и при възпитанието им”, сподели за „Приятел” г-жа Ничева.
Кметът Владимир Георгиев посети на място импровизирания медицински център и се срещна с д-р Николова и здравните медиатори Георги Николов и Камелия Методиева. Градоначалникът отправи пожелание да няма болни хора.
Г. Николов и К. Методиева, осигуряващи връзката между социалните и здравните институции и общността, разясниха, че в общината има много здравно неосигурени хора и благодариха на „МБАЛ-Самоков” за оказаното съдействие.
Самите прегледи се извършват всеки ден от 9.30 ч. до 18 ч.

Делян Василев

Безплатните прегледи се радваха на нескрит интерес от страна на ромите

Leave a Reply