Новини, Политика

Предлагат Стоян Пашов за председател на Общинския съвет

„Стоян Пашов предлагаме да бъде председател на новия Общински съвет”, заяви от името на „Самоковци за Самоков” ръководителят на сдружението инж. Петър Георгиев на пресконференция на 2 ноември.
Както е известно, сдружението стана трета сила в местния парламент, след ГЕРБ и БСП, като ще има пет общински съветници – Петър Георгиев, Стоян Пашов, Димитър Панев, Пламен Ангелов и Розелина Вълчева.
Според сдружението не е добре председателят да бъде излъчван от друга сила, след като “Самоковци за Самоков” не стоят много по-далеч от първите две партии по изборни резултати. Известно е, че на вота на 23 октомври БСП и ГЕРБ спечелиха по седем депутатски места.
Представяйки кандидатурата, инж. Георгиев изтъкна, че Пашов е добре познат на самоковската общественост. Дълги години е главен счетоводител на “Самел-90” АД – най-голямата фирма в града, председател е на читалище-паметник “Отец Паисий”. Кандидатурата на г-н Пашов е била приета от ръководството на сдружението и от неговите общински съветници единодушно. “Надявам се останалите колеги да подкрепят нашето предложение и да има един работещ Общински съвет”, добави Георгиев.
Според ръководството на сдружението за първи път полюсите в политически план са разбити и това е добре за бъдещето на общината. Изрично бе подчертано, че предложението се прави 6 дни преди насрочената за 8 ноември учредителна сесия на Общинския съвет, за да имат време останалите политически сили да формират свое становище.
В отговор на въпрос г-н Георгиев декларира, че предварителни разговори с представители на другите сили в Общинския съвет досега не са водени, но допълни, че ще откликнат, ако те искат да се срещнат със съветниците от сдружението.
“Не сме опозиционно сдружение. Всички добронамерени предложения сме готови да подкрепим, независимо от коя политическа сила произхождат”, категоричен бе П. Георгиев.
От името на ръководството той се обяви за ревизия на досегашното управление. Съветниците казаха още, че ще са срещу всеки, който е отишъл в новия съвет заради лични облаги.
Георгиев е на мнение, че обществото трябва да се управлява от експерти, а не от хора само заради това, че са представители на дадена политическа сила.
Изяснено бе, че сдружението няма интерес към заместник-кметски постове, тъй като съблюдава правилото новият кмет да си избере ръководния екип, с който ще носи и отговорността за развитието на града и района. Направена бе и уговорката, че ако все пак се даде предложение за участие на членове на сдружението в кметското ръководство, въпросът ще бъде обсъден.
“Ще се радвам, ако ръководството не е партийно”, посочи председателят на сдружението и от името на “Самоковци за Самоков” бе категоричен, че ще бъдат за прозрачност на дейността както на Общинския съвет, така и на сдружението. Изказана бе и благодарност на всички съграждани и жители на общината, които са повярвали на “Самоковци за Самоков” и са гласували за тях на изборите на 23 октомври.

Стоян Пашов

Ст. Пашов изрази становището си, че Общинският съвет трябва да решава само въпросите от глобално значение за общината, да дава насоките за общественото развитие и да следи за изпълнението им. “В съвета трябва да работим за всички хора, заедно, не в конфронтация; да участваме в процесите, за да им влияем положително”, поясни гледната си точка г-н Пашов. Кандидатът за шефския пост в местния парламент показа и нов подход, като подчерта, че не е задължително длъжността председател на съвета да бъде щатна.

Leave a Reply