Новини, Образование

Предлагат употребявани учебници на по-ниски цени

Не знам колко сте изхарчили това лято за почивка и развлечения, но вече дойде септември и започва трескавата подготовка за новата учебна година, така че дано в портфейлите ви е останало по нещо и за добрите стари или нови, но все така скандални български учебници. Съдържащи дискриминационни текстове или не, учебниците и този септември по традиция ще са една от търсените и коментирани стоки.
От няколко години насам родителите на по-малките ученици са облекчени. От първи до седми клас учениците в общинските, държавните и частните училища вече получават учебници в училище, без да се налага да ги купуват.
За учениците от осми до дванадесети клас пък и тази година борсите за употребявани учебни помагала ще работят с пълна сила. В града има няколко книжарници, които приемат и продават стари учебници, като условията, които предлагат, са сходни. Хората, които занасят учебниците си за продан, сами определят цените на помагалата и получават 80 % от тях, а останалите 20 % остават за книжарниците. При продажба на учебник те могат да получат парите си веднага, а в края на пазарния сезон за учебни пособия незакупените учебници се връщат на собствениците.
Приемането на употребявани помагала вече започна.
Да се сдобиете с употребявани учебници може и по интернет. Има сайтове, от които може да поръчате учебници, без да се налага да посещавате книжарниците. Цената на употребяваните помагала е с около 30 % по-ниска от тази на новите. За доставка с куриер на място обаче ще трябва да платите между 3 и 4 лв. допълнително.

Станислава Драганова

Leave a Reply