Председателят на СБХ и общинари поздравиха Христофор Пейчев

Любен Генов, председател на Съюза на българските художници /вдясно/, поздрави лично Христофор Пейчев

Мразовитата виелица в петъчния ден на 22 март не попречи на мнозина да дойдат в жилището на художника Христофор Пейчев, за да го поздравят лично по случай неговата 80-годишнина.
Букет и поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев връчи на юбиляра зам.-кметът Васил Сайменов. Сред официалните лица бяха секретарят на Общината Ангелина Вангелова, председателката на Постоянната комисия по култура при местния парламент Гиргина Рангочева, главните експерти в Общината Пепа Георгиева и Веска Тодорова.
Снежният вихър не попречи и на председателя на Съюза на българските художници Любен Генов да пристигне и лично да стисне ръката на Фори /както е познат домакинът на мнозина свои колеги, приятели, почитатели и съграждани/, макар че преди това по факса да бе изпратил и писмено поздравление, в което пише: „Дългогодишното ви присъствие на нашата художествена сцена и яркото ви и запомнящо се изкуство са безценни за развитието на българската култура. Ето защо ние приемаме вашия празник днес като наш”.
До късно официални гости и приятели с интерес разглеждаха албумите на художника, окачените по стените картини, припомняха си минали събития и лица. Особен интерес предизвика разказът на съпругата на Христофор – Здравка, за запознанството й с новодошлия в Самоков в края на 50-те млад и красив художник…
На тръгване всички пожелаха на юбиляра да бъде жив и здрав още много години и да има силата да преодолява трудностите, с които се сблъсква.
х х х
Тези дни Христофор Пейчев, авторът на герба на Самоков, прие още много гости. Именитият творец е носител на орден „Кирил и Методий” и почетен гражданин на Самоков. Негови творби се намират в галерии и частни колекции по цял свят.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*