Новини, Образование

Представители на УНСС гостуваха на ПТГ „Никола Вапцаров”

Среща с представители на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) имаха на 5 март ученици от Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров”. Темата бе свързана с кандидат-студентските изпити на зрелостниците и възможностите за професионално развитие на всеки от тях.
Гостите – Радостина Петрова, ръководител на отдел „Кандидат-студенти”, и Виолета Маринова от сектор „Социално-битово обслужване и материална база”, разясниха подробно на препълнената зала как се кандидатства във ВУЗ-а, какви изпити се полагат и кога. Подчертана бе и важността на оценките от матурите. Стана дума и за условията на обучение.
„Нашият университет приема редовна форма на обучение в София и дистанционна форма на обучение в София и в регионалните центрове в Хаасково и Пловдив. Повечето от кандидатстващите избират изпит на хартиен носител, докато изпитите по електронен път засега не са толкова популярни. Вярвам обаче, че скоро това ще се промени”, отбеляза Р. Петрова.
Тя допълни, че бъдещите студенти могат да кандидатстват с изпити по български език и литература, математика, история и география. Новото е, че през тази година са разкриват цели десет специалностти на английски език.
Школниците зададоха много въпроси, на които гостите се постараха да отговорят изчерпателно.
В срещата участваха директорът на ПТГ „Никола Вапцаров” Георги Велев и учители.

Васил Василев

Leave a Reply