Представители на „Шалом” от София гостуваха в Сарафската къща

Членове на еврейската организация „Шалом” от столицата, участващи в семинар в Боровец, гостуваха заедно със свои близки на 5 септември в Сарафската къща. Уредничката Марияна Лобутова, която е и регионален представител на фонд „13 века България” в Самоков, запозна посетителите с историята и устройството на този културен паметник – дело на известната фамилия Арие. Лобутова показа и родословното дърво на фамилията, което обхваща осем поколения с общо 354 души.
Гостите можаха да видят и как е изглеждала приличащата на истински дворец Голяма Сарафска къща. Любезната домакиня отговори подробно и на многобройните въпроси.
Част от участниците в семинара разгледаха, макар и отвън, и Синагогата в съседство. Занемарената култова сграда предстои да бъде възстановена въз основа на договор между „Шалом” и Община Самоков и съответно решение на Общинския съвет.
Тук вече е направена масивна ограда. Ще се разчита на финансиране по проект за превръщането на този културен паметник в зала за концерти и други културни и обществени прояви.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*