Представиха книгата за историята на Мала църква

Борислав Петков, Мария Христова и Лъчезар Заркин

Книгата „Историята на Мала църква” от Мария Христова бе представена в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 6 юли.
Главният библиотекар Албена Ихтиманска отбеляза, че още едно село в Самоковско може да се похвали със своя писана история.
Издателят Лъчезар Заркин изтъкна, че книгата има голяма историческа стойност. Източници на информация са както документи и архиви, така и възрастни жители на Мала църква.
Мария Христова сподели, че е писала книгата в продължение на две години, а идеята за нея се е появила неочаквано: „Дъщеря ми беше студентка в София с исторически профил и често ме питаше за исторически сведения за селото. Тогава започнах да се интересувам и да търся материали – разпитвах роднини, познати, съселяни. Проявих упоритост и успях да намеря и документация, макар и оскъдна.”
За приноса на своя син Борислав Петков, помагал за издаването на книгата /той също бе на представянето/ Христова напомни римската поговорка: „Казаното не е казано. Казано е написаното.”
“С написването на тази книга сякаш изпълних дълг към селото ми”, възкликна авторката, която е родом от Мала църква /повече за книгата “Приятел” писа в бр. 44 от 8 юни т. г./.
М. Христова говори и за занемарената стара църква в селото, която има спешна нужда от ремонт. До Освобождението това е бил единственият храм в района на Искровете. Според авторката най-добре е тази църква да добие статут на исторически паметник и след това да се кандидатства с проект за нейното възстановяване. Още повече, че храмът е дал и името на самото село. То е основано от сърби, но след Сръбско-българската война настроенията сред местните се променят и те единодушно решават да кръстят селото си на старата малка църква.
Борислав Петков запозна присъстващите с развитието на рудодобива в този район в миналото и с направата на Рилския водопровод до София през миналия век. Намерени са вече доказателства, че този район е бил населяван още от траките.
Почетена бе и паметта на хидроинженера Иван Иванов, ръководил строителството на водопровода, а по-късно станал кмет на столицата. Той е работил и по проектирането на язовирите „Бели Искър” и „Искър”. Предстои паметна плоча за него да се постави в Мала църква.
Повдигнат бе и въпросът за района около Гюргева чешма в околностите на селото. Според Теменужка Велчева там може да се оформи къмпинг, тъй като много хора предпочитат за отдих този край.
Цветанка Попова поздрави авторката и й пожела да осъществи докрай идеите си.
Даден бе и скромен коктейл.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*