Култура, Новини

Представиха „Необикновеното пътуване на Инифъл”

Любомир Малинов, Даниела Ангелова и Албена Ихтиманска

На вниманието на читателите на 3 юни в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” Любомир Малинов представи новата книга „Необикновеното пътуване на Инифъл” на Даниела Ангелова.
„Още без да познавам авторката, няколко неща ме заинтересуваха. Всичко в книгата е необикновено. Дори и името на героинята, на авторката. Структурата на книгата – това е историята на една жена, на едно лице от детските години до духовна зрялост. Книгата може да се раздели на две части. Първата е биографична, а втората – езотерична. Това е книга на себеоткриване. В нея нищо от преживяното не е било случайно. Има обобщеност, типизация. Тя внушава, че тук, в нея, хората могат да намерят нещо за себе си, да обмислят духовното начало на живота си”, изтъкна Малинов.
Той илюстрира мислите си и с прочит на едни от най-силните моменти в новото произведение – размислите за времето, въпросите в края на книгата…
Гл. библиотекар Албена Ихтиманска сподели, че Даниела Ангелова е много интересен събеседник, със солиден опит, психолог, изкушен от астрологията.
Авторката благодари на присъстващите и на казалите хубави думи за нея и творчеството й. Тя посочи, че темата за времето я е вълнувала много дълго, че всичко в книгата е абсолютна истина и същевременно не налага идеи. Целта й е човек да разбира това, което чете, да открие собствения си вътрешен свят, да живее в този свой собствен свят, да излезе от „матрицата”.
„Идеалът ми винаги е бил Бог. Без да ми е ясно какво е това. Бог е това, което правим. Не беше лесно да стигна до този извод”, изповяда се сякаш Ангелова.
Тя отговори и на въпроси за името на героинята и на автора, за любимото си занимание, за миговете на размисъл, за прозренията си. Звученето на Даниел /както официално е обявен авторът/ вместо Даниела й се харесвало винаги, а и нали се говори за време без пол, религия, възраст… Идеята е да се объркат в хубавия смисъл на думата читателите и, както тя каза, „отново да се излезе от „матрицата”. А името на героинята Инифъл? Сънувала го. С времето то се наложило като нейно емоционално име.
В отговор на друг въпрос авторката отговори, че картината на лицевата корица на книгата е на нейна приятелка, починала млада при катастрофа.
„Корицата напомня за слънце, светлина, за детство”, вметна Л. Малинов.
Даниела довери и кое е любимото й занимание – астрологията. „Тя не е „гледане”, врачуване, както някои я възприемат, а солидна основа на природата, закономерност, свързана с планетите”, обясни авторката. Според нея всеки човек има нещо, което му помага, което най-сполучливо може да върши и той трябва да го открие, за да се чувства най-добре и да е щастлив.
Ангелова сподели и други свои постулати: външният вид и възрастта нямат нищо общо; учител е не този, който ни учи, а този, от когото се учим; това, което ни образова, е самият живот…
Много от присъстващите си купиха книгата на промоционална цена и получиха и личен подарък от авторката – индивидуално послание. Д. Ангелова поясни, че по 1 лв. от всяка продадена книга ще се ползва за благотворителни цели.

Евгения Попова

Leave a Reply