Новини, Шарен свят

Представиха новите коли и гаражи на Пожарната

В присъствието на директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР главен комисар Николай Николов във вторник, на 8 септември, бяха представени новата противопожарна техника и новоизградените гаражни клетки за автомобилите на самоковската Пожарна.
Петте нови коли бяха осветени от свещ. Георги Николов, а гл. комисар Николов, началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” инж. Любомир Рогачев и кметът Владимир Георгиев прерязаха лентичка с трибагреник пред новопостроените гаражи.
Н. Николов заяви, че за закупуването на петте нови коли за нуждите на Пожарната са изразходвани 2.7 млн. лв., спечелени по проекти по оперативните програми на Европейския съюз „Околна среда” и „Регионално развитие”.
„Държавата е силна, когато се обединят усилията на централната и местната власт, както в случая – държавата инвестира около 2.7 млн. лв. за нова техника, а в същото време Общината инвестира значителна сума, за да направи гаражните клетки, които да защитят новата техника. Разбира се, има още какво да се желае, като например да се преасфалтира плацът и да се ремонтира административната сграда. Благодаря на персонала, благодарение на който самоковци могат да се радват на по-голямо чувство на сигурност. Интересно е, че към момента тук има две дами, и то служещи в отдел „Пожарогасене”, обърна се към присъстващите Николов.
Кметът Георгиев изтъкна острата нужда на общината от тази техника и допълни, че изграждането на гаражните клетки е било задължително условие за получаване на новите автомобили.

Сред новите придобивки се откроява и многофункционалната автомеханична стълба, която достига до 30 м височина. Тя може да се използва освен за гасене на пожари и за евакуиране на хора от труднодостъпни места, включително под нивото на терена. Другите четири коли са с вместимост на вода съответно по 1, 3, 4 и 6 тона. Две от тях са предназначени за работа в градска среда, а другите две са високопроходими.
„Самоковската Пожарна направи голям скок в развитието си: от механични автомобили пропуснахме следващата стъпка – пневматика и хидравлика, и започнахме работа направо с електроника”, обобщи инж. Рогачев.
Той поясни, че обслужващият персонал за новите коли е преминал през специално обучение за работа с подемни съоръжения в школата във Варна и всеки завършил курса е получил удостоверение.
Проектирането и строителството на четирите гаражни клетки е отнело по-малко от година. Изпълнител на надземната част от проекта /носещи конструкции, стени, покрив, външна облицовка/ е самоковската фирма „Пластимо” АД. Рогачев заяви, че е изключително доволен от качествената работа на екипа на фирмата и благодари специално на директора й инж. Силвия Несторова.
При проектирането на гаражите и съставянето на подробен устройствен план на терена е получена безвъзмездна помощ от „Главболгарстрой” АД, а работници от Общинското строително предприятие са издигнали основите на гаражите до т. нар. кота нула.
Сред присъстващите на церемонията бяха началникът на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Пламен Зашев, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова и др. Даден бе и коктейл.

Делян Василев

Leave a Reply