История, Култура, Новини

Президентът иска мнение на БАН за произхода на Паисий по предложение на самоковци

Държавният глава Румен Радев поиска становище от Българската академия на науките за произхода на Паисий Хилендарски. Искането е по повод писмо на нашия съгражданин Любчо Луков.
В писмото си самоковецът припомня, че още преди 7 години тогавашният президент Росен Плевнелиев е обявил конкурс за научно доказване на  местоположението на гроба на родоначалника на националното ни Възраждане. Луков напомня, че този гроб се намира в двора на самоковския храм „Св. Никола”, както е записано и в Хилендарската кондика.
„Моля… да ме уведомите – готово ли е президентството да финансира радиовъглеродно датиране и ДНК-сравнение на останките в посочения гроб, находящ се в „македонски Самоков”, пита Л. Луков.
„Племенникът  на  Паисий – Захарий Зограф, завършва почти всяка своя творба с израза: „Захарий Зограф от Македонски Самоков”, добавя в този контекст в писмото си нашият съгражданин.
Луков цитира Раковски, Вазов, Славейков, проф. Марин Дринов, Захари Стоянов, акад. Христо Христов и други възрожденци и учени, които категорично заявяват, че Паисий е роден в Самоков.
Очаква се отговорът на БАН на запитването на президента Радев въз основа на писмото на Луков.
Междувременно, на 29 юли т. г., писмо в духа на изпратеното до президента, Любчо Луков и самоковският краевед Иван Ненов са адресирали и до самата Българска академия на науките.

Leave a Reply