Президентът Румен Радев отказа да смени името на Мусала

Държавният глава Румен Радев отказа да преименува Мусала – най-високият връх у нас и на Балканския полуостров /на територията на Самоковска община/ и не го нарече на името на св. Иван Рилски, каквото бе предложението на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров и на общественици.
Както е известно, св. Иван Рилски е най-почитаният български светец и покровител на народа ни, а самият връх Мусала е една от най-големите природни и туристически забележителности на родината.
Ил. Тодоров е получил писмо от Цвета Тимева, секретар по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента. В писмото се подчертава единодушието на членовете на комисията да не подкрепят предложението на областния управител.
В документа се изтъква нуждата от „широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти“, както и от сериозна обществена дискусия по въпроса. Освен това се посочва, че не е изяснен произходът на името Мусала и че липсват категорични мнения в това отношение.
Подобно писмо-отговор е получил и нашият съгражданин инж. Любчо Луков, който преди време също бе дал предложение да се смени името на балканския първенец.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*