Новини, Политика

Президентът Румен Радев посети Самоков

Държавният глава Румен Радев посети Самоков на 17 февруари. Той бе посрещнат от кмета Владимир Георгиев, който го приветства с добре дошъл и изрази надежда, че предвидените по програмата посещения и срещи ще бъдат ползотворни.
Първата среща на Радев бе с ръководството на Общината, откъдето присъстваха зам.-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, секретарят на общината Ангелина Вангелова, главният архитект Надежда Клинчева и директорът на дирекция „Териториално и селищно устройство и европейски програми” Красимира Костадинова. Темите на разговор бяха свързани с необходимостта от бърза реализация на процеса на децентрализация, което ще доведе до финансова стабилност на общините и обезпечаване на отговорностите им. Важно е да се подеме законодателна инициатива част от корпоративните данъци от територията на дадена община да се връщат в общините, за да се реализират инвестиционни програми, чрез които да се насърчава инвестиционния интерес. Другата тема на срещата бе свързана с новите промени на Закона за устройство на територията. Местното ръководство изрази притесненията си, че тези промени много ще утежнят процедурите в общините, което не е добре нито за гражданите, нито за институциите. Обсъдено бе важността на довеждащата инфраструктура за развитието на района, като единият аспект бе свързан с належащи ремонти, а другият – с инвестицията в железопътен транспорт до Самоков. Кметът Георгиев подари на президента две библиофилски издания подготвени от Историческия музей и издадени от Община Самоков – „От Чамкория до Боровец” и „Златен извор”.

След срещата в общината Румен Радев и Владимир Георгиев поднесоха цветя на стелите на героите от Булаирската епопея. Кратко представяне на сградата на читалище-паметник „Отец Паисий” като един от най-големите български военни паметници направи председателят на читалищното настоятелство Стоян Пашов. По пътя към художествена галерия „Проф. Васил Захариев” президентът Радев поздрави децата на ледената пързалка. В галерията директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов представи постоянната експозиция, както и новооткритата изложба, посветена на 80-годишнината на проф. Михаил Енев „Манастирска култура на Балканите”. На представянето присъства и съпругата на проф. Енев – проф. Ивана Енева. Тя поздрави президента и му подари книгата на своя съпруг „Захари Зограф на Атон”. Румен Радев проведе разговор и с присъстващи културни дейци и общественици. Ани Йовева му подари самоковска шевица, като сподели, че много е важно да се мотивират младите хора да изучават занаяти, тъй като това изкуство, ако няма поддръжници, ще изчезне. Художникът Бойко Павлов сподели с държавния глава своето уникално изкуство и изрази надежда, че институциите ще подкрепят повече творците. На срещата присъстваха и бившите кметове на Самоков Христо Ярловски, Георги Големинов и Ангел Немов, които говориха за развитието на Самоков през годините. Президентът получи като подарък от музея книгата „Самоковска художествена школа” на Михаил Енев. Радев се трогна от подаръка – голяма мартеница, изработена специално за него от децата от Центъра за настаняване от семеен тип.

След галерията Радев посети Графичната база в Самоков. Историята на базата разказа Веселин Хаджиангелов. Гено Генев, който до 2018 г. бе уредник на базата, разказа за работата на печатните машини, а неговият син – художникът Радослав Генев, сега уредник на базата, направи демонстрация на отпечатване на икона на Никола Образописов от дървена матрица.
Румен Радев бе посрещнат от викария на Софийска митрополия епископ Поликарп и архиерейския наместник иконом Михаил Колев, заедно с духовници от Самоков и Софийска митрополия в храм „Успение богородично”. В Митрополитската черква той проведе разговори с духовенството за необходимостта от силна вяра точно във времена като днешните. Президентът получи дар, изпратен му от патриарх Неофит и икона на покровителя на Самоков св. свмчк. Симеон Самоковски.
Последната спирка от посещението на Румен Радев в Самоков бе завод „Самел-90”. Ръководството на завода представи продуктите от военната и гражданската промишленост, които се произвеждат тук, както и пазарите, на които се реализира продукцията. Накрая Р. Радев се запозна с автомобилите от военната промишленост, които се произвеждат в Самоков, с възможностите им и оборудването за тях.

Leave a Reply