Новини, Туризъм

През златната есен в Родопите

Снимка: Валери Христов, https://photo-forum.net

Ние, участниците във възобновения през последните години градски хор „Рилска песен” при читалище-паметник „Отец Паисий”, разучихме повече от 20 нови песни и изнесохме концерти в Благоевград, Дупница, София и Самоков при честването на един век от създаването на хора.
Самият хор бе възстановен от диригента Иван Янков, който почина преди няколко месеца. Сега на негово място като диригент е корепетиторът на хора Борис Георгиев, млад и ентусиазиран музикант и композитор.
За сплотяването на колектива и за безвъзмездния труд, който полагат хористите, почти всички от които са „втора младост”, ръководството на състава с председател Иван Попиванов, председателя на читалището Стоян Пашов и спонсори организираха в края на октомври двудневна екскурзия в Родопите.
Златна есен! Природата сменя своята премяна, различно са обагрени гори и поля… Посетихме Ягодинската пещера в подножието на Буйновската река, по пътя Доспат – Девин, край каскадата „Тича”. Пещерата е дълга 10 км, но облагородената й част е 1200 м. Обиколката ни продължи 45 минути. Красивите скални образувания са много добре осветени, средната годишна температура е 6 градуса, а влажността – 90 %. Една от залите е обособена като ритуална, обзаведена е с мраморна маса, жива елха и… герба на България. Екскурзоводът ни обясни, че тук желаещи посрещат Нова година, а се извършват и ритуали за сключване на граждански брак.
Посетихме и планетариума в Смолян, където ни бе представена чудесна „Приказка за Вселената”.
Нощувахме в Пампорово, в хотела на олимпийската ни шампионка по биатлон от Нагано, Япония, през 1998 г., Катя Дафовска. В кът в комплекса са изложени завоюваните от нея купи, медали, а и самите й ски. Хотелът се стопанисва от съпруга й – нашият съгражданин Николай Василев.
Сутринта, в сняг, потеглихме към Бачковския манастир, който в момента е в ремонт. Заедно с много други богомолци запалихме по свещица. Тук се срещнахме случайно с отец Иаков /познат в Самоков като поп Илия/, който е сега един от монасите в манастира.
Направихме и много снимки. От сърце благодарим на организаторите.

Димитър Михайлов

Leave a Reply