Премиера на книга се превърна в празник на поезията и любовта

В истинско празненство на поезията и любовта се превърна представянето на стихосбирката „Жажда за любов” на Райна Бакрачева на 27 септември в заведението „Тропикана”.
„Една душа, изтъкана от мечти и любов – това е Райна. Тя е човек, който обича живота и носи огънчето в сърцето навсякъде, където отиде. Дори мисля, че нейни стихове могат да се превърнат в песни”, изтъкна Яна Василева, която представи в началото творчеството на поетесата.
„От първо четене на творбите още усетих силата на вашата любов. Вие сте от този тип жени – силните, борбените. Благодарение на тази ваша сила сте създала много чувствена поезия. Завладяващи са вашият ритъм, борбеността, неукротимата ви натура”, цитира Яна и откъс от писмо на писателката Елена Хайтова до Р. Бакрачева.
Димитрина Божилова прочете рецензия за новата стихосбирка и изобщо за творчеството на Райна от нейната някогашна учителка в ПГ „Константин Фотинов” в Самоков Елена Терзийска. „В стиховете й тупти сърцето на цялата вселена”, отбелязва в отзива си известната на мнозина самоковци дългогодишна преподавателка.
„Когато ми стане криво, когато ме стегне шапката, вадя книгата на Райна и със стиховете й се успокоявам”, изповяда се пък сякаш Божилова.
Поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев и председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева прочете Пепа Георгиева, главен експерт „Култура” в Общината. Георгиева връчи и разкошен букет на поетесата.
Мариана Груева зарадва юбилярката с акростих, създаден по нейни творби.
„Младежкият дух и сега я съпътства”, каза по адрес на Бакрачева /позната на мнозина и под името Гуля/ пък нейният някогашен съученик Димитър Михайлов.
„За мен ти си самороден къс злато, откажеш ли се да пишеш, значи, че се отказваш да живееш”, възкликна пък, обръщайки се към Райна, Ели Будинова.
Бакрачева бе топло поздравена и от своите литературни събратя Иван Ненов и Яшар Фуат, от д-р Снежана Троева и от много други присъстващи на вечерта, сред които бяха кметът на Широки дол Илия Ръкльов и други жители на родното село на авторката. Зарадваха я истински и многото подарени й цветя.
Умело се справи с ролята на водеща Милка Ничева.
Свеобразен поздрав бяха нежните изпълнения на китара на Христо Христов и неговия талантлив ученик Енцо Атанасов. Имаше голяма символика в това, тъй като премиерата се състоя в самото навечерие на празника на поезията 1 октомври, която дата е и празник на музиката.
Самата Бакрачева каза, че много обича природата и че любим композитор й е Бетовен. „Вие ме карате да се чувствам все едно съм на Еверест! Всяка фраза в моите стихове е една отронена сълза от душата ми. Живея сама, но никога не се чувствам самотна. Който е стигнал до истинската любов, е облагодетелстван от Бога. Пожелавам ви да сте влюбени”, сподели чистосърдечно в отговор на изказванията, прекъсвана неколкократно от ръкопляскания, авторката на „Жажда за любов”. Тя сърдечно благодари на самоковското издателство „Приятел”, подготвило за печат почти всичките й книги, както и на художничката Спаска Александрова, илюстрираща винаги под формата на дарение книгите й. Изразено бе признание и на персонала на заведението – домакин на вечерта.
Р. Бакрачева е родена в Широки дол. Завършила е гимназия в Самоков и учителски институт в Дупница. В продължение на 30 години е била учителка. Тя има принос и за написването и издаването на книга за Широки дол. Известна е и като обществена деятелка. Активен и дългогодишен сътрудник е на местната и централната преса. Удостоена е с медал „Климент Охридски”. Носител е и на награди от национални конкурси.
Общинската съветничка Бойка Михайлова предложи под формата на инициативен комитет да се съберат подписи с предложение за награждаване на Райна Бакрачева от името на Общинския съвет. Всички присъстващи се подписаха. „Райна заслужава, тя е един съвременен будител”, откликна с удоволствие участник във вечерта.
Даден бе и коктейл, а авторката до късно раздаваше автографи.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*