Новини, Шарен свят

Преминаваме към енергоспестяващи лампи

На път сме да се разделим с познатите електрически крушки с нажежаема жичка, изобретени в края на 19-и век. Изключително откритие на времето, те са прекалено енергоемки, тъй като превръщат само 50 % от енергията в осветление и губят остатъка в топлина.
През 2008 г. Европейският съюз определи график за постепенната забрана на продажбата на подобни крушки. Те ще бъдат заместени в домовете ни от лампи с ниска консумация на енергия – флуокомпактни лампи, халогенни и светодиодни LED лампи.
Тези енергоспестяващи крушки работят на принципа на добре познатите ни луминесцентни (флуоресцентни) лампи. За разлика от тях обаче са с по-малък и по-удобен размер и най-важното – изразходват много по-малко енергия. До 80 % енергия спестяват новите крушки спрямо тези с нажежаема жичка и до 50 % спрямо обикновените луминесцентни лампи. Едно средно голямо домакинство може да намали разхода си за ток с около 17-18 лв. средно на месец, след като подмени осветлението си с енергоспестяващо.
Ако енергоспестяващата лампа е 15 вата, тя консумира 15 вата енергия, но свети с 5 пъти по-голяма мощност. Така енергоспестяващата лампа от 15 вата се равнява на обикновена крушка с нажежаема жичка от 75 вата.
Енергоспестяващите лампи са с живот от 6 хил. до 15 хил. часа. Това означава, че една такава крушка може да работи средно между 5 и 12 години.
Ако искаме светлината в жилището ни да се доближава максимално до тази, с която сме свикнали от обикновените лампи, трябва да си купим енергоспестяващи крушки с цветна температура 2700 К (2700 градуса по Келвин), съветват специалистите. С тези лампи се получава т. нар. топла бяла светлина.
Енергоспестяващи лампи, които са с цветна температура от 4500 до 6500 Келвина, отговарят на светлината от луминесцентните лампи /която се определя като студена светлина/. Предлагат се и крушки с т. нар. натурална светлина (4200 К), която е нещо средно между топлата и студената бяла светлина.
Качествените енергоспестяващи лампи енергиен клас А струват между 4 и 10 лв. в зависимост от мощността, която излъчват. Енергийният клас А е най-високият по класификацията на ЕС за електрически уреди.
Гаранцията им е 2 години.
Закупуването на енергоспестяващи крушки от домакинство с 20 лампи в дома си ще възлезе на около 100 лв. Според специалистите инвестицията се възвръща най-много за половин година, тъй като в сравнение с традиционните крушки, енергоспестяващите използват само около една четвърт от електричеството, за да произведат същото количество светлина. Освен това не се налага да бъдат подменяни толкова често, както крушките с нажежаема жичка, тъй като животът им е 8-9 пъти по-дълъг.
Енергоспестяващите крушки след употреба трябва да се събират разделно, в специални контейнери за битова електроника. Такива контейнери ще има в повечето магазини, където се продават подобни изделия.
“Лампата на бъдещето” или “вечната лампа” – така пък наричат светодиодните LED крушки. Те имат гарантиран живот от 30 хил. часа, което е близо 30 пъти повече от обикновената крушка и 3 пъти повече от луминесцентните лампи. Ефективността им също е по-голяма с около 10 пъти от тази на лампите с нажежаема жичка – могат да осветят цяла къща с енергията, която иначе е необходима само за една стая.

Leave a Reply