Баскетбол, Новини, Спорт

Преобразен “Рилски” изпусна фаворита “Солнок” – 66:73

Баскетболистите на “Рилски спортист” изпуснаха шанса си да тръгнат с победа в дебютното си участие в третия по сила турнир в Европа – “Еврочалъндж”. Самоковци, водени от Росен Барчовски, паднаха нещастно с 66:73 при визитата си на “Солнок”, въпреки че водеха в резултата в продължение на 30 минути.
Началото бе за гостите, които със стабилна игра в защита и точен мерник в нападение дръпнаха с 14:4 след първата четвърт. Преднината на “скиорите” обаче можеше да бъде още по-голяма, но те направиха непростими пропуски от подкошието на домакините.
До почивката “маджарите” съумяха да намалят изоставането си до 3 точки (31:34) благодарение на сърбина Томислав Ивошев, който бе безгрешен от зоната за 2 точки (4/4).
Противно на очакванията “Рилецо” не се огъна след антракта, а умело задържаше аванса си от 4-5 точки до самия му край. Едва в последните 2 минути на третия период унгарците се активизираха и оформиха серия от 8:0, което ги доближи максимално близо до противника – 49:50.
В последната част се разигра бившият играч на “Лос Анджелис Клипърс” Уили Уорън, който правеше каквото си поиска на площадката. Уорън заби 20 точки само за 20 минути на паркета. Развръзката настъпи 3 минути преди сирената, когато домакините осъществиха няколко бързи и точни атаки, на които самоковци нямаха решение.
Йордан Бозов и компания загубиха борбата под коша (34:42) и имаха по-лош процент от тройката 18 срещу 33% на съперника.
Най-резултатни за българския отбор бяха Шон Барнет (15 точки и 8 борби) и Корин Хенри (15 т.), а тежкото крило Евън Равънел добави 14 пункта.
Унгарците бяха напълнили залата и създадоха страхотна атмосфера, която до голяма степен помогна и на играчите им да се вдигнат след немощното начало. Нашите също бяха подкрепяни през цялата среща от мощна 9-членна самоковска агитка, към която се присъедини и българин, който живее в Унгария от над 20 г.!

Росен Барчовски пред “Приятел”: Доволен съм от играчите, малко не ни достигна

“Съжалявам много за пропуснатия шанс. Щеше да е страхотно да започнем с победа участието си в Еврочалъндж именно тук, на унгарска земя. Трябва все пак да бъдем обективни и да поздравим нашия отбор, който се бори страхотно и до самия край на мача имахме шансове за победа.
Жалко, че в първата част не се възползвахме максимално от игровото си предимство. Трябваше да водим с 20 т. след първите 10 мин., а не с 10 т. След това домакините си възвърнаха самочувствието и постепенно ни настигнаха и мача се играеше кош за кош. Съвсем дребни грешки не ни достигнаха, за да се поздравим със заслужен успех.
Все пак играчите трупат опит в подобни срещи и се видя, че тимът ни има бъдеще и с търпение и постоянство съм сигурен, че ще израстнем много през сезона. Нуждаем се от повече сблъсъци като днешния, за да свикнем с темпото, обстановката и напрежението.

Leave a Reply