Баскетбол, Новини, Спорт

Преобразяват Балканската лига с нов формат

„Рилски” с шанс да грабне 10 000 евро от наградния фонд

Куп промени застигнаха баскетболната Балканска лига. Целта на нововъведенията е турнирът да стане по-атрактивен за участниците през новия сезон. Сред промените е включването на парични награди за всички отбори.
Първата промяна е, че 10-те тима в надпреварата ще бъдат разпределени в три групи – две по три и една от четири състава. Досега групите бяха две с по пет отбора във всяка. Всеки тим ще играе домакинство и гостуване на останалите в групата. След тази фаза най-добрите два състава от всяка група ще образуват шестица, в която също ще се играе всеки срещу всеки с гостуване и домакинство. Останалите четири отбора ще играят за местата от седмо до десето в крайното класиране.
Четвъртфиналната фаза ще бъде в серии до две победи от три двубоя или на принципа на размененото гостуване, като това зависи от програмите на вътрешните първенства, част от които още не са готови.
Във финалната четворка вече ще има мач и за трето място, тъй като се предвижда парична награда според реда на крайното класиране. Бъдещият шампион ще прибере 10 000 евро от наградния фонд, подгласникът му – 7000, третият – 5000, четвъртият – 4000 и т. н.
Друга новост е, че всеки тим ще има право да включи в състава си четирима неевропейски играчи /досега бяха трима/.
Групите ще бъдат разпределени чрез жребий. В първа урна ще бъдат шампионът от миналия сезон „Галил Гилбоа” и двата най-силно представили се състава. Отборите от едни и същи държави пък няма да могат да се засекат, те ще бъдат поставени в различни групи.
Жребият ще се тегли в София, като датата все още се доуточнява. Минималният брой мачове за всеки тим е осем. Съставите, класирали се за финалната четворка, ще имат между 12 и 14 мача, което ще открие повече възможности пред спонсорите. Общият брой срещи в лигата за сезон 2012/2013 пък ще бъде между 66 и 69.
Освен „Рилски спортист”, сигурни за 5-ото издание на Балканската лига са „Левски”, „Светлост Брод” /Хърватия/, „Галил Гилбоа” /Израел/, „Морнар” и „Теодо Тиват” /Черна гора/ и ОКК „Белград” /Сърбия/.
Активът на „Рилски” в лигата до момента е една купа, едно второ място и два четвъртфинала.

Васил Василев

Leave a Reply