Преоткриха книга за Зографа Захарий

Книга, издадена на руски език през далечната вече 1987 г. в Санкт Петербург /Ленинград/, започва своя втори и може би истински живот, преведена на български. Трудът под надслов „Захарий Зограф“ бе представен при голям интерес на 20 октомври в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Самоков.
Преводът е дело на известната самоковска учителка, културна деятелка и общественичка Антония Бояджиева, завършила висшето си образование в Санкт Петербург. Самата тя разказа пред събралата се многобройна аудитория как е купила първоначално навремето руското издание от широко популярната руска книжарница в София. След това обаче години наред книгата е стояла недокосната в личната й библиотека. По време на пандемията, когато хората масово бяха принудени да водят затворен живот, Бояджиева случайно открива руския „Захарий Зограф“ и се зачита в него. Остава изумена от познанията на автора за изобразителното изкуство, за творчеството на най-големия ни възрожденски художник, както и за живота на българите в началото и средата на 19 век, описани с невероятна топлина и точност.

Авторът – проф. Григорий Островски, е роден през 1929 г., а от този свят си отива през 2007 г. Доктор е на изкуствознанието и автор на общо 60 книги, монографии и над хиляда статии. Бил е член на Международната асоциация на изкуствоведите, на Американската и на Израелската асоциация за славянски изследвания, както и на Федерацията на писателите в Израел, където е преподавал в Йерусалимския университет. Превеждан е на 20 езика.
В емоционално и изключително увлекателно слово режисьорът Любомир Малинов изтъкна възхищението си от труда на Островски – един безспорно голям познавач на европейското изкуство, изключително ерудирана личност. В книгата си той е намерил баланса между информацията и поезията, посочи Малинов, имайки явно предвид невероятните картинни описания на изкуствоведа.
„С творчеството си Захарий Зограф наваксва 400 години изоставане заради робството и се нарежда в европейския културен елит, чрез него България влиза в световното изкуство“, възкликна Л. Малинов.
Безсмъртен остава изящния рисунък на забележителния самоковец в най-големите български манастири, както и във „Великата лавра“ –  най-големият манастир в Света гора. „Захарий Зограф е воин в изкуството и революционер в изкуството“, допълни Малинов и обобщи, че „книгата е подарък за всички, които въпреки всичко вярват в звездата на България“.
Самата книга е изпъстрена с много цветни и черно-бели илюстрации, сред които се открояват чудните произведения на прочутия самоковски художник.
Своеобразната романизована творческа биография „Захарий Зограф“ е финансирана от Община Самоков. „Бяхме просто длъжни да издадем тази книга“, посочи кметът Владимир Георгиев и зарадва с красив букет инициаторката и изпълнителката на родолюбивото дело Антония Бояджиева. Тя пък изказа искрена благодарност за съдействието и подкрепата на инж. Спаска Шехтова и на самоковското издателство „Приятел“, а накрая раздаде и много автографи.
Редактор на новата книга е Тодор Попов, а графичното оформление и корицата са дело на Надка Вардарова.
Уважение към благородното начинание засвидетелстваха с присъствието си и заместник-кметовете Люба Кленова и Дончо Зашев.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*