Новини, Шарен свят

Престъпленията намаляват, разкриваемостта се увеличава

Главен инспектор Мирослав Духалов

Главен инспектор Мирослав Духалов, началник на РУП-Самоков:

Престъпленията намаляват, разкриваемостта се увеличава

“Очертава се тенденция към намаляване на броя на извършените престъпления и увеличаване на разкриваемостта”, се изтъква в отчета на ръководството на Районното управление на полицията в Самоков за работата през 2012 г.
През годината са регистрирани 604 престъпления при 699 за 2010 г. Разкрити са извършителите на 211 престъпления, което показва, че разкриваемостта е нараснала с 4 пункта – от 31 % на 35 %.
Увеличили са се много престъпленията, свързани с употребата и разпространението на наркотици. Ръст бележат и грабежите, както и изнудванията. Силно нарастват случите на незаконен дърводобив, документните престъпления, както и престъпленията, свързани със съхранението и продажбата на акцизни стоки без бандерол.
Положителното е, че има известно намаление при кражбите, палежите и престъпленията против брака и семейството.
През годината по инициатива на полицията и със средства на Общината е монтирана в основни линии система за видеонаблюдение в града и Боровец, която предстои да бъде завършена до края на януари. Изградени са два стационарни поста в Боровец. Със средства по програма ФАР е построен нов модерен арест. С подкрепата на Общината пък се изграждат помещения за полицейските кучета. Внесено е и предложение в Общинския съвет за обособяването на фонд “Сигурност” към общинския бюджет.
В отчета се посочва още, че през миналата година около 25 % повече граждани са подавали съобщения за извършени престъпления в сравнение с предходната година.
Като цяло пътно-транспортните произшествия са намалели значително – от 343 на 245, макар че тежките от тях са нараснали от 17 на 24. Ранените при злополуки са 28 – с 8 повече от предходната година, но пък загиналите са намалели от 9 на 2 /като и при двата случая тежко ранени при катастрофи са починали в болницата/.
Най-честите нарушения са свързани с превишаване на скоростта /12,4 %/, липсата на колани и каски /10,0 %/, сядането зад волана на неправоспособни /9,3 %/, неспазването на предимство, знаци и сигнали /7,3 %/, нередовни пътни документи /6,5 %/, липсата на застраховка “Гражданска отговорност” /4,8 %/, злоупотребата с алкохол от водачи /4,1 %/ и др.
Най-често пътни злополуки стават на второкласните пътища и в населените места и особено в началото и в края на седмицата – в понеделник и събота и в края на работния ден и началото на вечерта – от 16 до 20 ч. Основната част от катастрофите са станали заради движение със скорост, несъобразена с пътните условия.
“Изводът е, че през 2011 г. резултатите са по-добри по всички направления на дейностите. Съставът е мотивиран и обучен. Гражданите започват да ни имат все по-голямо доверие. За отбелязване е и доброто ни сътрудничество с всички държавни структури в района и със съседните полицейски управления”, коментира началникът на РУП-Самоков главен инспектор Мирослав Духалов.
Директорът на Областната дирекция на МВР комисар Николай Николов, който е посетил самоковското управление във връзка с отчета, е отправил и някои критични бележки. Според г-н Николов някои служители, макар и малък процент, не са показали инициативност в работата си през миналата година. Необходимо е да се активизира дейността по ограничаване на битовата престъпност и да се засили полицейското присъствие в отдалечените места, вилните зони и по-малките селища. Изисква се още полицаите да имат изряден външен вид – като представители на сериозна институция, и да проявяват като цяло по-вежливо отношение към гражданите.
В самоковското управление сега има 23 вакантни места, включително за три ръководни длъжности. Както уточни г-н Духалов, има предложение да бъде назначен служител, който да оглави отдел “Криминална полиция”. Ръководството на управлението разчита, че през тази година ще бъдат обявени конкурси за попълване на свободните места.
Още повече, че самоковската полиция обслужва втората по големина община в страната с площ от 1209 кв. км, с три курортни комплекса и тринадесет вилни зони.
По данни на полицията в общината живеят 42 хил. души, като 13 хил. от тях са от ромски произход. През активния сезон пък тук пребивават обикновено и над 20 хил. туристи от страната и чужбина.

Leave a Reply