Признание от Япония за Пенка Боянова и малките й възпитаници

Малките художници от школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” с ръководител Пенка Боянова при читалище-паметник „Отец Паисий” отново доказаха, че традицията на зографите в града ни има продължение, а по всичко личи – и добро бъдеще.
След награждаването на 8-годишния Стоян Стоянов на Световния конкурс за детска рисунка в иранската столица Техеран нови радостни вести дойдоха от друга голяма азиатска държава – Япония. На световния конкурс в Токио 8-годишната Соня Стойчева е спечелила бронзов медал, а Виктория Иванова /14 г./ е удостоена с поощрителна награда.
Конкурсът в Страната на изгряващото слънце се е състоял за 24-и път. Участвали са млади творци от 80 държави с над 19 хил. рисунки. „На фона на тези факти си даваме сметка колко високи са отличията на нашите деца”, каза за „Приятел” П. Боянова. Самата тя не щади време и сили, за да развива таланта на младите творци за гордост на Самоков и България.
Г-жа Боянова е и президент на фондация „Малък Зограф”, която е организатор на световния конкурс за детска рисунка в София. Чрез участието си в този конкурс нашите млади художници развиват своите дарби, обменят опит, а и добиват самочувствие.
Само през миналата и от началото на тази година малките художници от школа „Захарий Зограф” са заслужили много награди. Освен посочените по-горе Анелия Ангелова /11 г./ е отличена в рамките на наградата „Захарий Зограф”. На национален конкурс ,,Траките” /Казанлък/ Евгени Генчев е заел първо място, а Ния Генева и Борислав Каймаканов са се класирали втори. Мелани Любенова /12 г./ пък е получила наградата на Музея за фотография и аудиовизуални изкуства.
Със златен медал от националния пленер в Банско е удостоена Мария Стоянова /16 г./, в пиринския град са били отличени и Жени Стоянова, и Соня Стойчева. На световния конкурс за детска рисунка в София пък със сребърни медали са били наградени Анастасия Вукова и Виктория Иванова, а с бронзови – Габриела Стоянова, Виктория Виткова и Иван Иванов.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*