Новини, Статии, коментари

Принцесата първо е била Пепеляшка

Снимка: архив

Предизвикано

Всяка година по време на абитуриентските балове царят суматоха, напрежение, суета и разкош. И тази година интересът към сегашните абитуриенти бе огромен.
Самите те месеци преди самия ден се подготвят и трепетно си представят как ще изглеждат. Най-вече момичетата. Някои решават да отслабнат, за да се поберат в прекрасна рокля, други отиват на пробни прически, трети наблягат на ученето или нещо друго, наричайки бала съвършена глупост, други карат родителите си да намерят модерна кола или джип за самия ден и т. н. Каквото и да искат или си мислят абитуриентите, все е с цел да запаметят този голям ден.
В интернет мрежата, а и от уста на уста, се появиха коментари от рода, че днешните абитуриенти са тотално различни от едно време. Тук не говорим за преди половин век например, а за близкото минало, т. е. за времето преди 10-15-20 години. Негативите са най-вече за това, че днешните абитуриенти тънели в разкош и лукс, позволявали си страшно скъпи костюми и рокли и на всичкото отгоре с тях изглеждали кичозно. Набляга се още на това, че преди абитуриентите не ги е вълнувало в такава голяма степен как ще изглеждат, а самият ден, защото е последен, защото ще се разделят със съученици и учители…
Защо обаче така преднамерено трябва да съсипваме радостта на младежите?! Защо, ако си в скъпи одежди, това автоматично те прави деградирал тип с липсващи морални ценности?!
Питам аз порасналите някогашни абитуриентки – вие в качеството си на майки, лели и баби не давате ли най-доброто за децата, племенниците и внуците си? Не се ли стараете да се лишавате от доста неща само и само детето ви да е облечено добре и да има качествени и ефектни обувки? Не могат ли вече дори и бедните семейства да си позволят този „лукс” – да си поръчат чрез интернет, където изобилства от оферти, качествени маркови дрехи, пък били те и втора употреба?
И в същото това време, докато обличате стилно, по вкуса си, своите бебета, деца, внуци, не ги ли учите на добросъвестност, учтивост и т.н, посочвайки им кое е правилно и кое не? Постоянно съм свидетел как в детските площадки и кътове се стремите децата и внуците ви да не се карат с други малчугани, да си дават играчките или да оставят чуждата, защото не е тяхна…
Е! С какво родителите на днешните абитуриенти са по-различни? С това, че се стремят да лишат себе си, да спестяват с месеци или години, за да доставят необходимото на детето си?!
Ами, че едни и същи сме. Вярно, че всеки говори как материалното не е важно и в същото време, когато те поканят някъде, отговаряш – ама аз трябва да се подготвя, не мога да отида по анцунг сега! Дори се отказваш да отидеш някъде само заради необходимото облекло. И това не е защото нямаш друго, а защото етикетът го изисква. Излиза, че като не е важно материалното, вие бихте отишли на абитуриенския си бал по домашному, така ли? Само че за имен ден, банкет, кръщене, Коледа, Нова година, 8 март… вие не отивате ненагласени. Тогава какво искате от абитуриентите?! Оставете ги да изживеят радостта си, пък била тя и илюзия.
Принцесата първо е била Пепеляшка. И най-вече затова е станала принцеса. Защото вътрешната красота си я е носила в себе си, а чрез прекрасните одежди и външният свят я е забелязал. Тази приказка не случайно е любима на много момичета, да не кажа на почти всички. Кога друг ден те са имали възможност, шанс да облекат ослепителна дълга рокля?! Трябва много специален ден за това. Е, мисля, че веднъж на 18 години е позволено!
Аз лично нямах рокля на абитуриентския си бал, бях с костюм и бях много доволна. Израснала съм по-скромно и от тези, които осъждат всичко наляво и надясно. И се радвам и възхищавам сега на красотата, оптимизма и младостта, които лъхат от абитуриентите.
И между другото, по т. нар. наше време показността, вярно, не беше с роклите, но се подаряваше злато – под формата на гердани, пръстени, гривни. Просто ще излезе, че традицията се е видоизменила, не манталитетът.
И накрая искам да кажа, че вярвам на младото поколение. Голяма част от него е изградена от съвестни, свестни и отговорни млади хора, които под дрехата си носят сърце.

Яна Василева

Leave a Reply