История, Култура, Новини

“Приятел” празнува 20-годишен юбилей

Дейците на словото от вестника и библиотеката-домакин

20-годишния си юбилей в. „Приятел” чества и като празник на книгите на издателство “Приятел” на 24 април.
Читалнята на общинската библиотека “Паисий Хилендарски” бе тясна да побере всички почитатели на вестника, дошли да изразят своето уважение към редакционния колектив.
Историята на “Приятел” премина пред очите на всички чрез разказа на Тодор Попов. С ръкопляскания бяха посрещнати и изпълненията на представители на китарен ансамбъл „Акустика” с ръководител Христо Христов, също дългогодишен сътрудник на “Приятел”.
Водещата Албена Ихтиманска, главен библиотекар, бе затруднена да представи всички желаещи да поздравят юбилярите.
С внимание бе изслушано емоционалното приветствие на кмета Владимир Георгиев. На юбилярите той поднесе и плакет на Общината. Председателката на Общинския съвет Ирена Коцева пък зарадва колектива с разкошен букет цветя.
Поздравителен адрес от Управителния съвет на Съюза на българските журналисти, подписан от изпълняващата длъжността председател и главен секретар на съюза Снежана Тодорова, прочете Пепа Георгиева, гл. експерт „Култура” в Общината и секретар на самоковското журналистическо дружество.
Оповестени бяха и поздравителни адреси от председателката на Общинския съвет на БСП Силвия Стойчева, изпълнителната директорка на “Пластимо” АД инж. Силвия Несторова, писателя Димитър Гонов и неговата съпруга и наша съгражданка журналистката Лили Гецова.
Сърдечни поздравления към редакционния колектив отправиха и домакините от библиотеката, представителките на Руския клуб Спаска Иванова, Катя Дамянова и инж. Спаска Шехтова, както и ст. н. с. Мария Йончева, Лили Шуманова от името на читалище “Младост”, Димитър Йончев, Димитрина Божилова, Димо Димов, Теменужка Велчева, авторите на книги с марката на “Приятел” Георги Петков и Райна Бакрачева.
Поздравителни адреси бяха изпратили проф. Колю Ст. Колев, оперната певица Росица Тренкова, директорът на ПТГ “Никола Вапцаров” Георги Велев, Георги Михайлов, авторите на книги инж. Димитър Деянов и Владимир Ангелакиев.
С разкошна кошница цветя изрази признанието си инж. Йордан Каиков, специалистът и човекът, подкрепил и финансово, и морално “Приятел” в първите най-тежки години от съществуването на нашия вестник.
Още много мили думи, подаръци, цветя и усмивки от сътрудници, почитатели и приятели затрупаха и развълнуваха истински журналистите.
Дар от общинската управа бе голяма оригинална торта с главата на вестника и герба на Самоков.
В началото всеки участник в честването също получи подарък – специално издадения вестник “Приятел на книгата” с откъси от книги и снимки на всички автори на издателство “Приятел”, последната засега книга на издателската къща – “На автостоп в Сърбия” на Делян Василев, и албум за Самоковска община, подготвен също от редакционния колектив.
Сред присъстващите бяха и зам.-кметовете на общината Радослав Стойчев и Васил Сайменов.
Празничната топла атмосфера се пренесе и на дадения след тържеството коктейл. Запалиха се фойерверки. Почти никой не си тръгна до късно, десетки хора се почувстваха като част от една духовна общност, в която царуват човешко общуване, съпричастие и солидарност и която заедно се стреми всячески да даде своя дял за преодоляване на трудностите на днешния ден и за едно по-хубаво бъдеще на прекрасния наш Самоковски край.

Leave a Reply