„Приятел” чества с фоторазказ 25-годишен юбилей

На самия 28 февруари, когато стана точно на 25 години, вестникът ни отбеляза юбилея с тържествена среща в Ритуалната зала. Чрез фоторазказ на голям екран бяха проследени както четвъртевковният път на „Приятел”, така и проблемите и развитието на общината ни през 25-те години от 1992-а досега.
В словото си Тодор Попов формулира ролята на вестника като фактор в културния и обществено-политически живот на града и региона. Основател и кръстник на „Приятел” е Надка Вардарова. В стремежа си за професионално, добронамерено и с изявена гражданска позиция списване на изданието редакцията е подпомагана активно от многобройните си сътрудници, а и от читателите, на които бе изказана огромна благодарност и признателност.
„От зората на демокрацията до наши дни вие сте неразделна част от обществения, културния, спортния и политическия живот на община Самоков. Най-ценното, което със сигурност открива във вестника вашият читател, е обществената ангажираност. Защото днес повече от всякога медиите са не само информационен източник, но и коректив на обществото ни. Не случайно се определят за четвъртата власт. И тук трябва да подчертаем, че въпреки силата за влияние, съсредоточена в ръцете ви, вие останахте коректни и обективни, а това вече рядко се среща”, се изтъкна в поздравителния адрес на кмета Владимир Георгиев и председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, прочетен на тържеството от градоначалника.
Отделно Вл. Георгиев отправи добри думи към екипа и сътрудниците на вестника и връчи на редакцията почетния плакет на Община Самоков с образа на Симеон Самоковски.
Поздравление бе прочетено и от името на Радослав Стойчев. „Вестник „Приятел” се утвърди като солиден глас на гражданското общество, като истински форум за обмяна на мнения”, бе посочено в приветствието.
„25 години са хубава младежка възраст. Четвърт век не е много време, но е достатъчно за вашия колектив, за да се впише успешно и трайно в новата културно-просветна история на Самоков… Гордеем се с вас”, пък бе написала в поздравлението си инж. Силвия Несторова, изпълнителен директор на „Пластимо” АД.
Поздравителни адреси поднесоха и представители на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” и ОУ „Христо Максимов”. Трогателно прозвуча приветствието на нашата бивша колежка във вестника Пепа Георгиева, сега гл. експерт „Култура” в Общината.
Поздравителни адреси до редакционния колектив получихме и от проф. Мария Кичева и проф. Христо Шехтов.
Междувременно с писма или лично в редакцията ни поздравиха бизнесменът инж. Йордан Каиков /оказал безценна помощ в началото и в първите години от основаването на вестника/ и семейства Каикови и Петкови, Надежда Георгиева, Емилия Станоева, Димитър Михайлов, инж. Спаска Шехтова, инж. Александър Кондоферски, Христо Христов, Райна Бакрачева, Димитър Йончев, Антония Бояджиева, Нели Марчина, Васил Даганов, Илияна Йовева, Елена Михайлова, инж. Виктория Градинарова, Георги Захов, Димо Димов, Спаска Китова, Росица Аршинкова, Боянка Велчева и много други дългогодишни сътрудници, колеги, читатели, приятели и почитатели на „Приятел”. Стихотворения ни изпратиха Катя Дамянова и Ирина Николова. Акростих ни посвети Димитрина Божилова. Получихме и много картички с чудесни благопожелания.
Зарадваха ни и прекрасни дарове – картини, икони, пластики, касетофон, нощна лампа, фотоалбум, камбана… Получихме подаръци от „Самел-90”, „Главболгарстрой”, читалище-паметник „Отец Паисий”, Руския клуб „Никола Даскалов” и други фирми, институции и организации. Майсторите от „Захарно петле” сътвориха като дарение за юбилея уникална торта. Приятели ни поздравиха с погачи, баници, тостер.
Всички посетители на тържеството пък получиха като подарък от редакцията книгата „Сиромашка солидарност”, съставена от издателство „Приятел” по призведения на рано отишлия си наш талантлив колега, сътрудник, приятел и достоен съгражданин Пламен Пиргов.
Великолепно с ролята на водещ се справи дългогодишният ни сътрудник Димитър Балабанов.
Стилен коктейл осигуриха младите професионалисти от Гимназията по туризъм.
На следващия ден пък редакционният ни офис приличаше по-скоро на цветарски магазин от дарените ни десетки букети и саксии с цветя. Трогнаха ни и усмивките и добрите пожелания на още много люде, припознали във вестника наистина свой приятел.
Благодарим ви, добри хора!
„Приятел” навлиза във втория си четвърт век, окрилен от вашето доверие и съпричастие, задължен да продължава своята мисия като глас на гражданите и демокрацията, насочен, въпреки всички трудности, към по-нататъшното успешно развитие на Самоков и общината, към изграждане на едно ново общество на разума и човешката солидарност.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*