Новини, Читателски

„Приятно” пътуване до София…

Напоследък често ми се налага да пътувам до столицата – кога служебно, кога по лична работа. Е, много ми се събра и затова не мога да се сдържа да не изразя негодуванието си от отвратителните условия, при които са принудени да пътуват хората.
Отивам в 9.30 ч. и се натъпкваме в някакъв мизерен микробус повече от 15-16 човека. Много от седалките са прокъсани, изтърбушени, усещаш отдолу ламарините, таванът е опушен, мръсен.
Не на последно място е отвратителното държание на шофьора. Това стана след като пътничка си позволи да го попита дали ще обикаля през Горни и Долни Окол. Когато получи утвърдителен отговор и се притесни на глас, че може би ще закъснее за София, шофьорът избухна, стана прав и ни тегли една почти псуваница. Каза, че като не я устройва, да слиза – от возилото (не мога да го нарека рейс).
Съжалявам, че не запомних номера и не научих името на емоционалния шофьор, но тогава всички пътуващи замлъкнахме и се спогледахме уплашени, да не би да му скимне да ни свали всички.
Колко по-просто и любезно можеше да се обясни на жената, че ще стигнем навреме (както и стана в действителност), да не се притеснява от обиколния маршрут. Но не, трябваше да си излее гнева този човек… Той не заслужава да получава такава отговорна работа, дори да има най-луксозният автобус!
Споменах за лукса и искам да споделя още нещо. Аз не съм едър човек, тежа около 60 кг, но ми беше много тясно на седалката и се чудех как да се свия още и още, за да не притесня седящия до мен пътник. На връщане пак имах нещастието да се кача в подобно превозно средство, но този път бях на единична седалка. Пак краката ми опираха постоянно в предната седалка и се чудех как едър човек може да се побере на такова миниатюрно място. Но иначе цената на билета беше 6 лв.! Не искам да бъде 3-4 лв, но трябва да има условия някакви, да не излезеш скован след този едночасов тормоз!
Пътувал съм с автобус на фирма „Любонела” в 8 ч. Е, това беше неземно преживяване, имах чувството, че съм тръгнал на екскурзия из Европа! Грамаден автобус, луксозен, и то при цена само 4 лв.! Идваше ми да дам шофьора 10 лв. в знак на благодарност за удобното пътуване…
Сигурно не всеки може да си позволи да поддържа такива автобуси, но трябва да има някакви критерии за допустими условия на пътуване. Как се дава право на собственици на мизерни, окъсани превозни средства с наблъскани възможно най много седалки за повече пасажери, в които понякога не достига и въздуха, да пътуват на такива дълги маршрути!? Да ги оставят за маршрути например до крайградските села, в които може човек да оцелее, без да се травмира. Кой определя годността на превозното средство и не трябва ли като европейци да обърнем внимание и на това?
Само си помислих, че едно подобно кошмарно пътуване на някои от заселилите се в Самоков чужди граждани може завинаги да ги отдалечи от идеята да се заселват тук и изобщо да посещават страната ни.

Благовест Коларов

Leave a Reply