Зимни спортове, Крими, Новини, Спорт, Туризъм

Проверки установиха нарушения в Боровец

Снимка: архив

През целия ден на 18 март екипи на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Софийска област и на Българската агенция по безопасност на храните са извършвали проверки в Самоков и Боровец. От РЗИ информираха, че засега няма регистриран случай на Ковид-19 в Самоковска община, включително в Боровец. Общо 30 са хората, поставени под карантина, заради завръщането си от страни, където върлува коронавирусът.
Личните лекари следят по телефона състоянието на поставените под карантина. Спазването на самата карантина се контролира от полицията. Сигнали за нарушения в това отношение могат да се подават на дежурния телефон на полицейското управление.
Екипите са посетили Седми квартал, където са инструктирали местните жители за мерките, които трябва да спазват. Общинските съветници от „Евророма” и ДПС са оказали съдействие. Хората от квартала са предупредени, че не могат да се придвижват повече от двама навън и че при нарушение на разпоредбите ще бъдат санкционирани. Констатирано е, че в квартала не работят заведенията и обектите за обществено хранене.
Екипите на РЗИ са проверили и аптеките, и магазините за препарати. Целта е била да се установи, че не се укриват предпазни средства и средства за дезинфекция. Проверени са били и всички малки магазинчета. При тях всички налични стоки за дезинфекция са били изложени за продажба. Стопаните са предупредени да спазват разпоредбите за дезинфекция на обектите и да допускат само по един клиент, като другите изчакват на разстояние от 2 метра.
Не са констатирани нарушения, но е установено, че по магазините и в аптечната мрежа има дефицит на предпазни средства и дезинфектанти. В аптека в Боровец продавали маски по 4 лв., но тъй като все още не е излязъл Закон за спекулата, не било възможно да се наложи санкция.
Екипите на РЗИ съвместно с Икономическа полиция са проверили по сигнал хотел ”Сангрия” и едноименно бистро към него в Боровец. Установено е, че хотелът няма регистрация в РЗИ и съответно няма право да работи към него. Съставено е предписание за затваряне. Това е  обезсмислило и аргумента, че бистрото работи за обслужване на гостите на хотела. На бистрото е съставен акт за нарушение на заповедта на здравния министър за противоепидемични мерки. Обектът е принудително затворен.
От РЗИ са взели мерки и по сигнал за пицарията на автогарата. Съгласно министерската заповед подобни заведения могат да работят само ако предоставят храна за вкъщи. Категорично е забранено разполагането около тях на маси и столове. Собствениците на пицарията са предупредени да осигурят ред на клиентите си, които са длъжни да изчакват покупката си на разстояние от 2 м. Предупреждението важи за всички обекти за бързо хранене, които имат право да продават храна за вкъщи – стопаните им трябва да осигурят ред сред клиентите и спазване на необходимата дистанция.
Екипите са проверили и пощата по сигнал за струпване на граждани. Предупредени са гражданите и пощенските служители да се контролират чакащите и да се изисква отстояние от 2 м между всеки от тях.
Полицията е взела мерки и по сигнал за струпване на хора на детска площадка. Напомнено бе, че при струпване на повече от двама души на едно място полицията ще се намесва. Сигнали за нарушения могат да се подават на дежурния телефон.
На превозвачите и на таксиметровите шофьори от представители на РЗИ са връчени заповеди за задължителна дезинфекция на превозните средства на всяка крайна точка. Ако автобусът е от 20 места, максималният брой пътници, които имат право да се качат, е 10, т. е. по един пътник на двойна седалка. Таксиметровите шофьори пък нямат право да возят в колата си повече от двама пътници.

Leave a Reply