Новини, Шарен свят

Проверяват опасните постройки

Постройки в Самоков и Боровец, които заплашват сами да се срутят, са били обект на проверка от работна група от общинската администрация. За резултатите от проверката докладва на априлската сесия на Общинския съвет кметът Владимир Георгиев.
Старите грохнали сгради от една страна загрозяват градската среда и курорта, а от друга създават опасност за здравето и дори за живота на минувачите.
Във връзка с нарушения в това отношение, установени от проверката, вече са издадени два акта. Започнати са 14 процедури по повод самосрутващи се постройки и три процедури за незаконно поставени временни обекти в Самоков и Боровец.
Няколко нарушения са констатирани на бул. „България”. Там са открити и самосрутваща се сграда, и павилион в лошо състояние. Липсват и капаци на отводнителни шахти. Две самосрутващи се постройки и имоти, които не се поддържат в естетичен вид, са открити на ул. „Иван Вазов”. Три занемарени имота със самосрутващи се сгради е констатирала работната група на главната улица „Цар Борис ІІІ”. Самосрутваща се сграда е открита и на ул.,,Митрополитска”. Занемарени имоти загрозяват улиците „Отец Паисий“ и „Проф. Васил Захариев”. На ул. „Синчец” пък незаконно се използвани пространства на тротоара.
Седем сгради, които се нуждаят от ремонт или пък са пред срутване, са открити при проверката в Боровец. Освен това павилионите тип „пчелна пита” в стария център на курорта били поставени без разрешение.
След проверките от Общината са изпратени много писма с предписания, при неизпълнение на които ще се приложат съответните разпоредби от закона.

Leave a Reply