История, Култура, Новини

Продрум Димов от Пазарджик гостува на самоковските читатели

Пенка Пенчева приветства сърдечно своя някогашен съученик Продрум Димов. В ляво е Иван Ненов.

Писателят Продрум Димов гостува на самоковци на 25 ноември. В Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” авторът се срещна с местни творци, културни деятели и почитатели на книгата.
Наскоро Продрум е празнувал 80-годишен юбилей. На бял свят в последно време са се появили и нови две книги на писателя – „Пътуване към острова на Духа” и „Космос и светове”.
Писател, поет, преподавател, журналист, човек с многостранни възможности и интереси е Продрум Димов – така го представи и неговият колега и брат по перо Иван Ненов.
„Ще започна с разгадаването на неговото несрещано име – Продрум. На старогръцки „продромос” означава предтеча, на латински – предвестник. И това име много му приляга. Родил се е с името си. Познава всички писатели, а и те – него. Творчеството му е разнообразно по тематика и жанрове. Димов е писател и общественик, съвременен възрожденец, а поезията му е изпълнена с много обич”, изтъкна Ненов.
Между кориците на книгите на Продрум Димов са намерили място чувства на възхищение от творчеството на мнозина наши писатели, поети, артисти, културни дейци.
Ив. Ненов определи Пр. Димов като своеобразен апостол на родолюбието, радетел на книжнината, хронист на времето, талантлив творец, който открива добрите автори и ревностно ги защитава. „В днешното бездуховно време се иска мъжество да издаваш такива книги”, отбеляза Ненов.
Богатство на автора са неговите 20 стихосбирки за деца, трите стихосбирки за възрастни, много сборници с разкази и интервюта.
„Благодаря на всички вас, които ме уважихте. Макар че идвам за първи път в Самоков, много се радвам на нашата среща. Аз съм един обикновен човек, не гоня слава, правя нещо скромно, което искам да остане за поколенията”, сподели пък Продрум Димов.
Той е роден в пазарджишкото село Лесичево, известно с богата си история и своеобразна атмосфера. „Имах привилегията да се родя в това село”, възкликна гостът. Бил учител и директор на училище, кореспондент и сътрудник на вестници и списания. Сега е секретар на Клуба на дейците на културата в Пазарджик. Вълнува се от родното минало. Обикаля музеите у нас и в чужбина, среща се с емигранти и антифашисти. „Жалко е, че не умеем да ценим българското, а се прекланяме пред чуждото”, не скри огорчението си Димов.
Той описа накратко и някои герои от книгите си. „Между Самоков и Пазарджик има голяма и здрава връзка, която трябва да се пази – Станислав Доспевски”, подчерта писателят. Сега се навършват 190 години от рождението на бележития художник и родолюбец, роден в нашия град и живял в Пазарджик, починал в затвора само два месеца преди Освобождението.
Продрум говори с голямо вдъхновение и ентусиазъм за своите герои – творци. Изключително вълнуващ бе разказът му за Иван Пашов от Лесичево – една невероятна личност, превърнала се в идол за Димов. На Пашов той посвещава книгата си „Един живот”.
В края на срещата съученичката на Продрум Пенка Пенчева, която живее в нашия град, изпълни стихотворението на Иван Ненов „Защо мълчите, български поети?” като своеобразен поздрав от домакините за интересния гост. Пенчева изненада своя съученик и със стихотворението му „Къде е снопът ти, Кубрате?”, прозвучало съвсем актуално на фона на днешното родно разединение.
Гл. библиотекар Албена Ихтиманска подари на Продрум Димов каталог с картините – носители на националната награда „Захарий Зограф”, биографията на големия български и самоковски художник и цветя.
Сред присъстващите бе и някогашна ученичка на учителя-писател – Василка Хаджийска.
Много от участниците в срещата си купиха книги на автора, взеха си автограф от него и си пожелаха взаимно нови хубави срещи.

Димитрина Божилова

Leave a Reply