Новини, Образование

Проекти за училищата

Ремонтите на учебните заведения бяха тема на работна среща на 7 февруари на кмета Владимир Георгиев и заместниците му Дончо Зашев и Люба Кленова с директорите на общински училища в Самоков и района.
Продължава осъществяването на проекта за обновление на сградите на СУ „Отец Паисий” и СУ „Никола Велчев”. Проектът включва ремонт на покрива и на фасадата, подмяна на дограмата, на отоплителните инсталации и осветлението.
Сградите на учебните заведения в града като цяло са в много добро състояние. Обновени са зданията на училищата „Авксентий Велешки” и „Станислав Доспевски”. Благоустроени са дворовете на тези две учебни заведения, както и на ОУ „Христо Максимов”.
На съвещанието стана ясно още, че ще бъде изготвен проект за основен ремонт на кулата на училище „Св. св. Кирил и Методий”. Санирането на това учебно заведение, както и на гимназия “Константин Фотинов” пък ще изисква повече време, тъй като е необходимо съгласуване със съответните органи понеже сградите са паметници на културата.
Сега се подготвят проекти за изграждането на физкултурен салон на СУ „Отец Паисий” и за благоустрояване /включително с оформянето на спортни площадки/ на дворовете на училищата „Отец Паисий”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Неофит Рилски”. За финансиранео на тези проекти ще се разчита на мерки по Плана за възстановяване и на европейски програми.
На срещата бе обявено още, че за предстоящата 2023-2024 учебна година 304-те първолаци ще бъдат разпределени в общо 12 паралелки.

Leave a Reply