Култура, Новини

Проект за паметник на Фотинов

Идеен проект за паметник на Константин Фотинов бе разгледан на среща на кмета Владимир Георгиев с представители на дружеството на Съюза на българските журналисти в Самоков.
Както е известно, идеята на дружеството за издигане на паметник на Фотинов в родния му град, издигната през миналата година, бе подкрепена от общинското ръководство, както и от Управителния съвет на СБЖ.
През м. г. се навършиха 170 години от излизането /1844 г./ на сп. „Любословие”, с което нашият забележителен съгражданин става първоосновател на българската журналистика. През т. г. пък се изпълват кръгли 230 години от рождението /1785 г./ на К. Фотинов.
Проектът е дело на пазарджишкия скулптор Спас Киричев. Предлага се самият паметник да бъде поставен в градинката срещу гимназията, която носи името на Фотинов – на главната улица /”Цар Борис ІІІ”/.
Предвижда се паметникът да представлява седнала върху пейка фигура-портрет на големия творец в естествена големина. Фигурата ще държи в дясната си ръка първия брой на сп. „Любословие”. Поради липса на снимка на Фотинов е използван портретът, нарисуван от художника Ари Калъчев през 1939 г. /този портрет до голяма степен отговаря на спомените на съвременници на Фотинов за физическия образ/.
Зад пейката с фигурата ще има три пана с височина 2 м.
Целта на автора е паметникът освен историческа и туристическа забележителност, да изпълнява и образователни функции. В изпълнение на тази задача върху първото пано /вляво/ ще бъде моделиран релеф на заглавната страница на пробния брой на „Любословие” от 1842 г.
На второто пано /средното/ ще се изобразят илюстрации от списанието
– географски карти, животни и др. Кратки сведения за творческата дейност на Фотинов пък ще бъдат дадени на третото пано /дясното/.
Предвижда се още да бъдат благоустроени подходът откъм главната улица и околното пространство.
Определеното място за паметника се намира и близо до някогашната родна къща на К. Фотинов, която е била в района северозападно от Девическия манастир.
В срещата участваха и гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева, председателката на Постоянната комисия по култура, образование, младежки дейност и спорт в местния парламент Гиргина Рангочева, както и директорът на ПГ „Константин Фотинов” Кирил Славов.

Leave a Reply