Производителите на картофи имат остра нужда от подкрепа

„Картофите са един от продуктите, които се консумират изключително много в ресторанти и хотели. Заради ситуацията в световен мащаб и в България хотелите и ресторантите в голямата си част бяха затворени през годината. След това започнаха да работят, но с много намален капацитет. Консумацията е изключително ниска, тенденцията занапред се очаква да не се промени. Светлина в тунела поне засега не се вижда и в Европа, и в България“, споделя в интервю за Радио „Фокус“ на 4 октомври председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.
Предлагането на картофи сега е голямо, а търсенето – малко. Складовете още сега, преди края на кампанията, са препълнени. Очаква се още спад в цената.
„Реколтата е нормална. Дори малко по-добра – отчитаме, че това се дължи на по-добрите агротехнически мероприятия, които провеждат фермерите. Но всички сме на един пазар и ценовият натиск оказва влияние в посока надолу“, посочва Джиков. Очакваната цена е 24-25 стотинки за килограм и то през зимата, когато вече загубите ще бъдат още по-големи.
По принцип цената на картофите у нас се определя от това какво е състоянието на добивите в Западна Европа – Полша, Германия, Франция, Белгия, Нидерландия. Когато там има картофи, цената е ниска. В момента се наблюдава точно това – там реколтата е добра, площите са повече, а в същото време търсенето е много по-малко.
Шефът на картофопроизводителите отбелязва, че 6500 тона картофи и картофени продукти се потребяват на ден в Европейския съюз. При ситуацията с коронавируса се наблюдава обаче около 75 % свиване на консумацията.
„От 19 години се занимавам с картофопроизводство, никога досега не съм наблюдавал във Варна цена на борсата от 35 стотинки, а борсата във Варна е може би най-скъпата специално за картофите. При цена тук 35 стотинки, това означава, че се предлага от колегите цена 22-23 стотинки. Искам много ясно да заявя, че цената, на която хората виждат картофите във веригите и на пазарите, не е цената, на която фермерите ги продават. В момента ние продаваме нашите картофи на 30 стотинки, а на пазара, при крайния потребител, те са вече на цена 70-80-90 стотинки“, обяснява Т. Джиков.
При положение, че има единен европейски пазар, при който свободното придвижване на стоки и на капитали е регламентирано, никакви мерки, които по границите могат да спрат движението на европейските картофи, не могат да се използват. Остава възможността държавата да окаже подкрепа чрез финансиране с цел да се запазят стопанствата. Друга алтернатива производителите на картофи не виждат. Те се надяват Министерството на земеделието, храните и горите под формата на държавни помощи да компенсира загубите им.
При това много голяма част от производителите на картофи живеят и работят в планинските и полупланинските райони /какъвто е и Самоковският/ и изпитват изключителни затруднения. В почти всички случаи става въпрос за семейства, които с това се прехранват и си поемат ежемесечните разходи.
„Какво може да се случи, когато човек няма пари да покрие кредитите си, когато няма пари да си купи лекарства, да си плати тока в 21 век в страна от Европейския съюз?! В планинските и полупланинските райони няма предприятия, няма нови работни места. Нови дрехи тези хора може да не си купят, но трябва да се нахранят, трябва да живеят“, категоричен е ръководителят на асоциацията на картофопроизводителите и настоява държавата много внимателно да погледне на този проблем.
Важността на въпроса бе подчертана и на среща наскоро на Тодор Джиков с кмета на Самоковска община Владимир Георгиев. След срещата стана ясно, че се предвижда в града ни през есента отново да се организира Празник на картофа, още повече, че от Самоковско преди по-малко от два века тръгва разпространението на този ценен продукт в страната ни, а и сега районът ни е основен производител на картофи.
Планира се на празника освен атрактивни прояви, да се организират срещи и дискусии с участието на производители на картофи, доставчици на семена, торове, препарати, машини, научни работници, икономисти и др.
На срещата е изтъкнато, че държавата трябва да подкрепи картофопроизводството в Самоковско и в останалите региони на страната, както това се прави в Германия, Полша, Франция и други европейски страни.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*