Производители на картофи ще блокират пътя за София

Председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков зове на протест. Производителите на картофи ще протестират на 22 март пред Министерство на земеделието. Самоковските картофопроизводители пък планират да блокират пътя от града за София. Повод за недоволството е разпределянето на ковид помощите за бранша.
„Продължаващото неглижиране на сектор „Плодове и зеленчуци”, системното му недофинансиране и дисбалансът при подпомагането на секторите в земеделието доведоха до създаването на монокултурно земеделие и продоволствена катастрофа”, пишат от Асоциацията на картофопроизводителите. В момента, в който от асоциацията са очаквали държавата да им подаде ръка за обезпечаването на производството на фона на неблагоприятните ефекти от ковид кризата и пазарните турболенции идва новината за намалени ставки по схемата за обвързано подпомагане на сектора.
Според производителите на картофи липсва ясен разчет от страна на Министерството на земеделието и е налице неадекватно подпомагане, което изправя стопаните пред невъзможност да се подготвят за нова реколта.
От земеделското министерство пък заявиха, че са отворени за разговори. „До момента Министерство на земеделието не е излизало с позиция за разпределението на бюджета между двата сектора. Решение ще бъде взето след постигнат консенсус, а не на база на проведени предварително консултации”, пише в съобщение на пресслужбата на ведомството.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*