Новини, Шарен свят

Производители: “90 % от продукцията на картофи ще отиде на сметището”

Производители на картофи:
90 % от продукцията ни ще отиде на сметището заради внос

Родни картофопроизводители алармираха, че 90 % от произведените в страната картофи тази пролет ще отидат на сметището или за храна на животните.
През миналата година у нас са произведени 120 хил. тона картофи, като 100 хил. т от тях са добити от членове на Асоциацията на картофопроизводителите.
“Продаваме на 15-16 стотинки, даже сме склонни и на по-ниска цена, стига да дойдат търговци”, споделят производители.
“Ядем картофи, но те не са български. Ядем чужди картофи, защото са по евтини. Как се получава това? Различна е себестойността”, обяснява Иван Димитров, който отглежда картофи край Ихтиман.
Според запознати в старите страни-членки на Европейския съюз картофопроизводителите получават субсидия между 65 и 110 евро на декар, а у нас подпомагането е 25 евро на декар. В съседна Гърция при всяка нова реколта държавата обявявала минимална изкупна цена на картофите, варираща между 20 и 40 евроцента.
Освен това наши стопани твърдят, че в Гърция било забранено да се внасят български картофи, за да се предпазят собствените й производители.
“От десет камиона с картофи само един е със законни документи – още една причина за по-ниската цена на вносните картофи”, допълват родните производители.
Ако държавата не вземе спешни мерки, ще продължим да ядем картофи със съмнително качество, а някои райони на страната, за които това е основен поминък, ще се обезлюдят и армии безработни ще тръгнат към големите градове или към други държави, предупреждават още те.
В същото време земеделското министерство извести, че през миналата година относителният дял на вносните картофи спрямо българското производство е възлизал на едва 6,7 %.
От министерството казаха още на 20 април, че към момента не е установен внос на картофи с “влошено фитосанитарно здраве от Полша”, каквито сведения се разпространявали. Установен бил само внос на необявени, но не и на заразени картофи. За миналата година общото количество на конфискувани и унищожени такива партиди било 40 т. От министерството допълниха, че за всяка партида картофи, която излиза за движение на вътрешния пазар в ЕС, трябва да се изпраща информация и към Европейската комисия.

Leave a Reply