Новини, Образование

Пролетен празник в НУ “Станислав Доспевски”

Празник по случай настъпващата пролет си устроиха на 22 март 24 ученика от 1 до 4 клас на НУ „Станислав Доспевски” от групата „Български народни хора, традиции, ценности и обичаи” по проект „Твоят час” под ръководството на педагогическия съветник Катя Янакиева.
Пременени в народни носии, притеснени, но и с много настроение децата представиха мартенските празници със стихове и сценки. След приказната представа защо Баба Марта ту се смее, ту реве, присъстващите се запознаха със Сирна Неделя и с най-интересния и вълнуващ обичай – Прошката. Голяма добродетел е умението да простиш, но и да поискаш прошка. На този ден се палят огньове и се прескачат, въртят се оратници.
Последва разказът за мартениците и за легендата за появата им. Белият и червеният цвят символизират чистота, здраве и сила. Малките актьори представиха и обредни обичаи на Благовещение – гонене на змии и гущери, търкаляне на питки, носене на пари в джоба, та кога закука кукувицата, да е на благополучие. Не бе забравен и денят на св. 40 мъченика – 9 март. Повелята тогава е да се търкаляте в ливадата 40 пъти за здраве, да засадите 40 стръка цветя и зеленчуци, да омесите питка и да я намажете с мед, за да не боледувате.
„Ето, вижте – ред по ред с мартенички ще украсим навред… да избяга злото, да живей доброто” – с тези стихове-послание завърши пролетният празник, развълнувал и всички родители и други гости, които аплодираха изпълнителите и поздравиха учителката им.

Евгения Попова

Leave a Reply