Пролетни аксесоари на Мария Недялкова украсиха библиотеката

Албена Ихтиманска, Мария Недялкова и дъщеря й Никол

Пролетна изложба-базар на мартеници, цветя и аксесоари на Мария Недялкова бе открита в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 25 февруари. Гл. библиотекар Албена Ихтиманска пожела на г-жа Недялкова да превърне хобито си в професия и изтъкна, че тази изложба е трета на авторката за последните 3 години в библиотеката. Талантливата самоковка, която през голяма част от годината живее във Варна, е изложила мартеници, цветя и най-различни, красиви и оригинални аксесоари, предимно детски – брошки, ластици, диадеми, фиби…
„Радвам се, че всяка следваща изложба има все повече посетители. Това може би означава, че все повече хора оценяват ръчната изработка на изделията в сравнение с безбройните китайски стоки по сергиите. Искрено се надявам българските творци да имат по-голяма възможност за изяви, с което да популяризират родните произведения”, заяви за „Приятел” авторката.
М. Недялкова разказа по-подробно и за интереса си към приложните изкуства: „Изработването на джунджурийки е мое хоби от много отдавна. Започнах обаче да се занимавам по-сериозно след раждането на дъщеричката ми Никол преди две години и половина и сега това може да се каже, че е основното ми занимание. По принцип правя украшения и аксесоари за сезонните празници – скиорчета за зимата, коледни бижута и украшения, мартенички сега и т. н. Обичам да работя с текстил и естествени материали – шишарки, камъни, жълъди…”
Г-жа Недялкова довери, че не може да се отдели за дълго от родния Самоков и използва всяка възможност, за да си дойде. „Надявам се да съм вкарала пролетно настроение с изобретенията си. Пожелавам на всички да имат хубава пролет”, завърши авторката на творенията.
На символични цени гостите набързо изкупиха част от богатата продукция на Мария. За всички имаше и скромна почерпка. Изложбата-базар ще продължи до 10 март.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*