Новини, Образование

Пролетни празници в училище

В последния учебен ден преди пролетната ваканция учениците от ОУ “Митрополит Авксентий Велешки”, участващи в проект „Да развием шарената черга”, представиха своята дейност, посветена на календарните празници на различните етноси в града ни.
Вокална група „Лазарица” с ръководител Даниела Георгиева представи позабравения красив обичай, посветен на Лазаровден, който тачат и българи, и роми. Момичета от 6- до 12-годишни се събират, четири от тях са певици, две са “шеталици” (танцьорки), а една – кумица. Тя води групата и прибира подаръците. Рано сутрин девойките обикалят домовете, играят ръченица и пеят за здраве, плодородие и женитба. След благите пожелания стопаните даряват момичетата с питки, ябълки, орехи, яйца. Всичко това се поднася в сито, “за да е сита годината”, а кумицата изсипва съдържанието на ситото в голяма шарена торба. Девойка, която не е лазарувала, не е могла да се замомее и да се омъжи. Лазаруването било и гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде грабната от змей горянин…
Обичаят бе представен и пред обитателите на Дома за стари хора.
Групите по изкуство с ръководители Магдалена Бранкова и Елена Гривева се погрижиха за празничната украса. По традиция бяха боядисани великденски яйца, които и сега греят във фоайето на училището. С ентусиазъм и майсторство учениците изработиха писаните яйца, като вложиха в тях своя усет за красота. Част от великденските яйца ще участват в традиционната изложба, организирана от Местната комисия за защита на детето.
Бъдещите първолаци с ръководител Евелина Николова пък поздравиха своите другарчета от първи клас с настъпването на ваканцията. Приказката „Червената шапчица” оживя на сцената. Инициативата на малките артисти бе посрещната възторжено.
Проектът “Да развием шарената черга” се финансира от центъра ЦОИДЕУМ към просветното министерство.

Славея Петрунова

Leave a Reply