Баскетбол, Новини, Спорт

Променят наредбите за първенствата

Наредбите в баскетболните първенства ще бъдат променени преди началото на новия сезон във връзка с евентуалното повторно възникване на извънредни обстоятелства. Това разкри президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Целта е да бъдат регламентирани предварително стъпките, които следват, в случай, че шампионатите не могат да се доиграят, за да не възникват полемики.
Заради пандемията през последните месеци в редица първенства в Европа се разразиха дискусии дали да бъде обявен шампион или не, включително и в българското. Идеята е да не се стига отново до този казус.
“На 10 март бяхме изпаднали в шок. Ходихме да правим тестове, защото в НБЛ трябваше да се играе. Бяхме чули, че тук има заразен, там има заразен. Бяхме в паника и не знаехме какво да правим. На 13 март казаха, че спираме всичко. Минаха четири месеца, вече сме информирани, има си щаб и хора, които спускат заповеди на държавно ниво и знаем какво правим. Мисля, че трябва да поживеем с тези маски и да бъдем дисциплинирани много, да се пазим, да пазим децата и всички останали. Продължаваме да живеем с вируса, така че трябва да се адаптираме”, обясни Глушков.
“Да се спре спорт за 6-8 месеца мисля, че е пагубно – не само за спортистите, но и за структурите. Трябва да направим такива наредби за следващите години за всички първенства. Досега такива форсмажорни обстоятелства в нито една наредба по света не бяха измислени. Сега те ще бъдат предвидени. Ако се случи до Нова година, ако се изиграят 50 % и т. н. – какво ще бъде класирането. Трябва да има начало и край. Засега планираме новият сезон да започне през октомври”, поясни шефът на централата.

Leave a Reply