Новини, Шарен свят

Протестиращите срещу скъпите винетки издигнаха и нови искания

Снимка: http://samokovonline.com/

Под лозунга „Не на скъпите винетки” в събота, на 16 януари, в града ни се състоя поредният протест. По традиция протестиращите се събраха следобед на паркинга край „Т маркет” и от 16 ч. блокираха шосето за София при кръговото кръстовище край бензиностанция „Шел”.
Независимо от студеното време и снеговалежа десетки граждани, пътуващи в около 25 леки автомобила, протестираха не само за поскъпналите винетни пътни такси, но и, както сами споделиха, срещу високите цени на горивата, тока и лекарствата, срещу недостигащите майчински, обидно ниските пенсии, лошото положение на безработните и на много други бедни хора, за адекватни мерки срещу бежанския проблем и срещу нелепите убийства и други тежки престъпления, изобщо „срещу безобразията, които стават в държавата ни”.
„За пореден път показахме, че нищо не може да ни спре“, направиха равносметка организаторите – Антоанета Николова и Илиян Чалгънов.
Край кръговото, както и при Горското стопанство и край бензиностанцията на „Петрол”, бяха разположени полицейски автопатрули, които се грижеха за обществения ред, предупреждаваха пътуващите за блокадата и им предлагаха да ползват обиколни маршрути за столицата през Ярема или през Драгушиново и Злокучане.
Известно напрежение внесе водач на кола, който се опита да пробие блокадата. Опитът му се оказа неуспешен.
Както и друг път, отзивите за протеста бяха противоречиви. Някои се солидаризираха с протестиращите, други, сред които имаше македонски и сръбски туристи, недоволстваха.
През блокадата бе пропусната единствено линейка на „Спешна помощ”. Към 17,30 ч. движението в района бе възстановено, след което колоната автомобили се изнесе на бившата главна улица /ул. „Цар Борис III”/, където протестиращите започнаха да преминават по пешеходната пътека. Тази акция обаче бе забранена от полицията, като мъж от участниците дори бе заплашен с арест.
Подобни протести по същото време се състояха в много други градове.
Очаква се нови протестни акции да има при нас, както и в цялата страна, в събота, на 23 януари.

Leave a Reply