Новини, Снимки, Шарен свят

Протестите продължиха и в Самоков /снимки/

В много градове в страната протестите продължават и след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка.
В града ни в неделя следобед, на 24 февруари, пред стотици хора на централния площад „Захари Зограф” оратори издигнаха глас не само срещу високите сметки за ток, но и за реформи в политическата система и институциите, срещу монополите, за справедливост в обществото, за развитие на Боровец в интерес на Самоков и за чиста околна среда.
На лично място изпъкваше симптоматичният плакат „ИзЧЕЗвайте!”. Вееха се национални трибагреници.
Огласено бе отворено писмо от сдружение „Справедливост”, в което се настоява за промени в избирателната система и провеждането на мажоритарни избори за народни представители. Идеята е в парламента да влязат хора, които да се чувстват наистина отговорни пред своите избиратели. В документа се настоява и за пряк избор на съдии – независими от властта, а зависими от мнението на хората.
Според подписалите писмото бързото разпускане на сегашното Народно събрание и назначаването на служебно правителство би било опит за заличаване на отговорността на партиите за състоянието на страната. Документът с подкрепящите го подписи на хора отстраната в близките дни ще бъде връчен на държавния глава и на парламентарно представените партии.
Събралите се в Самоков изразиха солидарност с исканията на протестиращите от София, Варна, Пловдив, Сливен, Благоевград и други десетки градове в страната.
Протестиращите искат да се създаде програмен кабинет и обществен съвет от експерти със задължителна гражданска квота 50 %, както и да се определят граждански квоти в държавните регулаторни органи.
Настоява се и за прекратяване на съдебните дела срещу клиенти – потребители на електроразпределителни дружества, топлофикация и ВиК до установяване на законността на сметките, както и евтиният ток на АЕЦ „Козлодуй” изцяло да се ползва в страната, като НЕК поеме функциите на електроразпределителните дружества.
След митинга се проведе и шествие до сградата на „Енергото”. Полицаи охраняваха протестната проява. До инциденти не се стигна.

Leave a Reply